Rijke Griek vlucht naar Londen

PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De Elgin Marbles, de marmeren sculpturen van het Parthenon, hoeven niet meer terug naar Griekenland; de Grieken komen wel naar de ingepikte ornamenten in het British Museum toe. Honderden rijke Grieken hebben de afgelopen anderhalf jaar in Londen appartementen gekocht. Gemiddelde waarde: 2,8 miljoen pond (3,25 miljoen euro). 'Eerst kwamen de miljonairs en miljardairs om hun geld te stallen, nu komen ook de iets minder vermogende Grieken om hier een nieuw leven te beginnen', zegt makelaar Panos Koutsogiannakis. 'Ze nemen zelfs een hypotheek. Dat is nieuw.'

Al in het voorjaar van 2010 raakte de Londense makelaarswereld in de ban van de 'Cash Greeks': Grieken, vaak rijk geworden in de scheepvaart, die op zoek zijn naar een veilige haven voor hun vermogen en een kluis in een Zwitserse bank te saai vinden. Liever kopen ze, zonder hypotheek, een alternatief soort bankkluis in de Britse hoofdstad, opgetrokken uit baksteen, met Georgiaanse schuiframen en namen als Wilton Crescent, Oak Lodge of Stanhope Gate.

Nadat de Engelse middle class jarenlang goedkope vakantiehuizen heeft gekocht in Griekenland en andere mediterrane landen, zijn de leden van de Griekse high society de bovenkant van de Londense huizenmarkt aan het koloniseren. Geholpen door het sinds 2008 danig verzwakte pond. Deze economische vluchtelingen zijn, zo schreef BBC-correspondent Paul Mason onlangs op zijn weblog, niet alleen bang voor de financiële onzekerheid, maar ook voor de zekerheid dat de Griekse fiscus in de nabije toekomst beter gaat functioneren.

Rond 2008 werkte de Griekse-Australiër Koutsogiannakis bij makelaarskantoor Fraser & Company, nabij metrostation Baker Street in de wijk Marylebone. Die buurt heeft zich ontwikkeld tot 'Klein Griekenland'. Er waren weken, vertelt Koutsogiannakis, dat er vijftien 'Cash Greeks' aanbelden om appartementen te gaan bezichtigen en meestal ook meteen maar te kopen. Soms sloegen ze de bezichtiging zelfs over.

Voor makelaars zijn deze Grieken de ideale klanten, zegt makelaar Gavin Cohen. 'Ze hebben bergen geld en zijn niet heel kieskeurig, omdat ze zelf meestal niet in de gekochte panden gaan wonen. Nog altijd is vier van de tien buitenlandse klanten hier een Griek. En hun interesse gaat uit naar alles boven 800 duizend pond. Er wandelen nu ook wat meer Italianen binnen. Spanjaarden? Nee, die verwacht ik niet. Zij hebben geen traditionele band met ons land zoals de Grieken en ook de Italianen dat wel hebben.'

Met hun kapitaalvlucht zijn de Grieken geduchte deelnemers geworden van een levensecht Monopoly-spel, waarbij de rijken der wereld strijden om de duurste appartementen in de exclusiefste wijken van Londen. Iedere bevolkingsgroep heeft zo zijn eigen voorkeur. De Arabieren lonken naar 'Klein Beiroet' in Paddington, de Indiërs klonteren samen in St John's Wood en de Russen zitten het liefst rond Hyde Park. De Chinezen, die geen esthetische bezwaren koesteren tegen nieuwbouwflats, zitten in de Docklands. De erven-Kadhafi hebben overal in Londen onroerend goed, ter waarde van één miljard pond. En als het om het nog betere investeren gaat, is Mayfair het paradijs. Voor de Grieken is Londen extra aantrekkelijk, omdat er reeds een grote Griekse gemeenschap is. De bekendste Britse Grieken zijn Easy Jet-oprichter Stelios Haji- Ioannou, zoon van een havenbaron, en Taki Theodoracopulos, die de lezers van weekblad The Spectator al decennia amuseert met zijn columns. In zijn hit Common People zingt Pulp-zanger Jarvis Cocker over zijn tragikomische affaire met een rijk Grieks meisje dat beeldhouwkunst studeert op St Martin's College.

De vader van dat kunstzinnige meisje had een klant kunnen zijn van Koutsogiannakis, die in eigen land naamsbekendheid geniet onder aanstaande expats. Sinds enkele maanden werkt hij bij het exclusieve Chartwell Estates, waar 80 procent van zijn cliëntèle van Griekse komaf is. 'Nog steeds verkopen we maandelijks drie of vier luxe-appartementen aan Griekse investeerders. Soms is het voor hun kinderen die hier studeren. Na de studie verkopen ze het dan door voor iets beters of gaan ze het onderverhuren. Maar wat we ook beginnen te merken, is dat mensen écht willen emigreren, alles meenemen en hier een nieuw leven beginnen.'

Om de hoek van het huis in Mayfair waar ooit Florence Nightingale woonde, stapt Scott Alexander van makelaarskantoor Messila rond lunchtijd de deur uit. 'Grieken? Nee, met hen heb ik niet veel te maken. Maar met rijke Egyptenaren daarentegen wel. Die zijn sinds de Arabische Lente op zoek naar een veilige plek voor hun geld. En hoe hoger de prijs is, hoe sneller het wordt verkocht', zegt Alexander, wijzend op een grote foto in de etalage. Appartement te koop in Knightsbridge. Vraagprijs: 32 miljoen pond (37 miljoen euro), met gemeenschappelijke tuin.

undefined

Meer over