Rijkaard houdt opstelling tegen Ghana nog in petto

Bondscoach Frank Rijkaard en zijn internationals begonnen de week maandag met het halen van een frisse neus op het strand van Noordwijk....

Van onze verslaggever

KATWIJK

Eén moment op die band lichtte Rijkaard voor de pers toe na de middagtraining bij Quick Boys, de laatste sessie voor de oefenwedstrijd van dinsdag tegen Ghana. Doelman Van der Sar speelde de bal bewust meteen diep, Bergkamp kopte door, Kluivert kreeg een kans.

Op dergelijke aspecten hamert Rijkaard. Niet rondspelen om het rondspelen, maar wanneer dat enigszins kan de diepte zoeken. Dat geldt ook voor de doelman, zeker als die het technisch vermogen heeft van Van der Sar. Ook de vroege verstoring van de aanvalsopbouw bij de tegenstander, het zogenaamde vooruit verdedigen, kreeg nog eens aandacht. 'Als de bal is veroverd, is het vaak van belang snel de ruimte te zoeken aan de andere kant.'

Rijkaard wilde de opstelling voor het duel met Ghana niet vrijgeven, omdat hij die eerst met de spelers wil doornemen. Afgaande op de training zal hij vermoedelijk pas na rust andere nieuwelingen dan Talan, die tegen Peru zijn eerste interland speelde, laten debuteren. Hij heeft keus uit Reuser, Van Wonderen, Van Hintum en Moens.

Van Ghana weet Rijkaard nagenoeg niets. De beloofde videoband liet maandag op zich wachten. Ghana is een van de beste voetballanden in Afrika, hoewel de prestaties de laatste jaren tegenvallen.

Een probleem is dat vrijwel elk talent de wijk neemt naar het rijke Europa. Veel internationals zitten bij hun Europese clubs vaak op de bank. Voorbeelden zijn de Feyenoorders Allotey en Gyan.

Onder de nieuwe bondscoach Dossena, lid van de Italiaanse selectie die in 1982 de wereldtitel behaalde, startten de Black Stars deze maand uitstekend in de kwalificatie voor de strijd om het Afrikaans kampioenschap. Ghana won 'uit' met 3-1 van WK-deelnemer Kameroen.

De bekendste speler, Abedi Pelé, nam na de laatste, voor Ghana mislukte strijd om de Afrika Cup in Burkina Faso afscheid, net als de Nederlandse bondscoach Rinus Israël. De aanvoerdersband is overgenomen door Charles Akunnor van VfL Wolfsburg.

Meer over