Rijk steekt 10 miljoen in Leeuwarden

Het ministerie van VROM draagt 10,3 miljoen euro bij aan het project Nieuw Zaailand, de vernieuwing van het Wilhelminaplein in het centrum van Leeuwarden....

ANP

Volgens minister van VROM Sybilla Dekker krijgt de binnenstad van Leeuwarden een belangrijke impuls door de vernieuwing van het plein. Tot de oplevering in 2010 investeert een reeks partijen in totaal 117 miljoen euro in Nieuw Zaailand .

De plannen met het plein kwamen in een stroomversnelling door een legaat van de in 2001 overleden Friese architect Abe Bonnema, onder meer bekend als de ontwerper van het hoofdkantoor van verzekeraar Nationale-Nederlanden in Rotterdam. Bonnema liet achttien miljoen euro na voor de bouw van een nieuw Fries Museum.

Voorwaarden zijn wel dat architect Hubert-Jan Henket tekent voor het ontwerp en dat het nieuwe museum op het Zaailand wordt gebouwd. Henket was al verantwoordelijk voor het aangezicht van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Teylers Museum in Haarlem. Volgens de gemeente Leeuwarden wordt aan de voorwaarden van Bonnema voldaan. De nieuwbouw van het Fries Museum gaat tussen de 25 en veertig miljoen euro kosten.

Meer over