Rijk met de rijken

Wat geven we schoonmoeder voor Sinterklaas? Deel 1: Een onvergetelijke theaterervaring...

De koffie wordt nog net niet geschonken in Aida-kopjes (hoewel die wel bestaan, dat wil zeggen mokken), maar voor de rest ademt alles in het Scheveningse Circustheater de exotische sfeer van Nubië en het oude Egypte. Buiten knallen de glamourfoto's uit de musical van de muren. Bij de glazen deuren, mét Aida-logo, staat een man in uniform die de gasten - gekapt en gekleed - één voor één welkom heet en een fijne voorstelling wenst. Binnen glimt het koper. Zacht klinkt het hoofdmelodietje uit de musical. Het idee: een onvergetelijke theaterervaring.

Met een theater- of bioscoopbon kun je natuurlijk ook een leuk avondje uit. Maar wie trekt er tegenwoordig nog speciaal een mooie jurk aan voor een film? Wie zich even rijk met de rijken wil voelen, en daar dan ook wel wat geld voor over heeft, moet naar een musical. Misschien iets om Sinterklaas te vragen.

Het aanbod is enorm: Titanic, Foxtrot, Saturday Night Fever. Speciaal tussen kerst en oud en nieuw is in het Luxor Theater Musicals in concert te zien, waarbij Van den Ende-kanonnen als Simone Kleinsma, Henk Poort en Danny de Munk de hoogtepunten uit tien jaar musical op één avond bij elkaar zingen. Voor een goede plaats in de zaal betaal je al gauw over de honderd gulden. Een kaartje op de vijfde rang kost ongeveer vier tientjes.

Een vorstelijke behandeling krijg je in het 'paleis van Monaco' vol rode lopers en fluwelen draperieën, dat speciaal voor de musical Grace is aangelegd aan de Arena Boulevard in Amsterdam. Compleet met een meditterane vijver waarin jachten dobberen.

Een gewoon kaartje kost al 125 gulden. Maar dan word je wel een halfuur eerder verwacht voor een 'ontvangst met Kir Royal', zit je volgens de critici in de 'lekkerste stoelen waarop ooit in een theater is gezeten' en word je in de pauze getrakteerd op champagne. In het 'Grace-restaurant' kun je voor 89,50 gulden een 'tongstrelend' driegangendiner à la carte (exclusief wijn) nuttigen. Voor de feestdagen komt er een speciaal kerstmenu van drie of zelfs vier gangen. Wie van wild houdt: het hoofdgerecht wordt waarschijnlijk een tournedos van haas en konijn.

Een klassieke 'decemberhit' is Notenkraker en Muizenkoning van het Nationale Ballet. 'Het is echt een traditie. In Engeland en de Verenigde Staten brengt elk groot balletgezelschap rond kerst een Notenkrakerproductie uit', zegt voorlichtster P. van Huët. Het verhaal gaat over het meisje Clara dat - voor Sinterklaas, en niet voor kerst zoals in Duitsland - de notenkrakerpop krijgt die verandert in een prins met wie ze allerlei avonturen beleeft. 'Het is echt een familievoorstelling. Kinderen kijken naar de muizen die langskomen. En de ouders kijken meer naar de dans.'

December is de maand van de grote familieshows. Het winterse Holiday on Ice staat rond de feestdagen in de Amsterdamse RAI en in een in kerstsfeer gehulde Utrechtse Jaarbeurs, met de nieuwe ijsdansshow Colours of dance. In Carré is het jaarlijks terugkerende Wereldkerstcircus.

Voor wie een voorstelling alleen nog niet genoeg vindt, zijn er complete kerstarrangementen. Bij het Kerstcircus Ahoy' bijvoorbeeld, ook een voorstelling voor kinderen - dus 'geen bloederige ik-zaag-iemand-door-acts' volgens de voorlichter. Voor honderd gulden heb je niet alleen een zitplaats in de circusarena maar krijg je ook een drankje tijdens de pauze, een programmaboekje en een parkeerkaart én - en daar is het natuurlijk allemaal om te doen - een kerstbrunchbuffet vooraf in Ahoy'-restaurant De Nieuwe Maas, met: 'getrancheerde warme casselerrib gevuld met pruimen geserveerd met aardappelsalade en diverse luxe minibroodjes'.

Wie in december toch liever bij de kerstboom thuis zit, kan altijd nog een kaartje cadeau doen voor het immer snel uitverkochte Canadese Cirque du Soleil. De show Saltimbanco is pas 14 februari (tot 7 april) in Nederland te zien. Kaartjes zijn er vanaf 46 gulden.

Meer over