RIJ 7

Naam: Edwin Neeleman..

Leeftijd: 32 jaar

Beroep: administratief medewerker

Gezien: Heden Toekomstmuziek van Erik-Ward Geerlings in het Onafhankelijk Toneel-theater aan de Müllerpier, Rotterdam

'Die negentiende-eeuwse teksten van Geerlings zijn prachtig. Alsof je naar gedichten zit te luisteren. Maar er zit ook humor in, en ritme.

'Vooraf had ik gedacht: ''Wagner en Nietzsche, dat zal wel zwaar worden.'' Maar dat is echt niet zo, de dialogen zijn prachtig en die aankleding, geweldig, en met zo weinig middelen.

'De eerste voorstelling van het Onafhankelijk Toneel, ''Abels Eiland'', over de lotgevallen van muis Abel, is me prima bevallen. Toen heb ik zo'n bonnetje ingevuld dat ik op de hoogte wilde blijven. Geerlings kende ik niet. In deze zaal ben ik één keer eerder geweest. Een gezellige zaal, huiselijk, geen theaterzaal. Je bent niet uit, maar gewoon een avondje naar vrienden.

'Ik ga niet een jaar van tevoren plannen wat ik moet zien. Ik lees vaak recensies, hou m'n ogen open. Als het wordt afgekraakt ga ik soms toch, als een stuk me aanspreekt. Maar het omgekeerde gebeurt ook, dat een stuk goed besproken wordt maar erg tegenvalt.

'Naar klassieke concerten ga ik ook, voornamelijk symfonieën, hoewel ik niet zo snel naar Wagner zou gaan. Vorig jaar heb ik ''L'Incoronazione di Poppea'' van Monteverdi gezien, een co-produktie van het Onafhankelijk Toneel.

'Afgelopen jaar heb ik in het Haags Gemeentemuseum ''Van Monet tot Matisse'' gezien. Heel druk bezocht. Die drukte vind ik verschrikkelijk, maar met een museumjaarkaart loop je nu eenmaal overal naar binnen. De Kunsthal vind ik prettiger, die bezoek ik meestal 's middags als het lekker rustig is. Neem ik gewoon een snipperdag als ik denk: ''laat ik eens iets cultureels gaan doen''. Mijn baas weet er van, maar vindt het geen probleem.

'Het mooie aan ''Heden Toekomstmuziek'' vind ik de gedachte dat twee mensen, Wagner en Nietzsche, aan hun eigen idealen, hun eigen grootheidswaanzin, ten onder gaan. Ik denk dat ik dat boekje met de teksten thuis nog een keer helemaal ga doorlezen.

Arne Leffring

Meer over