'Rifkind werkte onderzoek naar Milosevic tegen'

De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, Malcolm Rifkind, heeft een onderzoek van het Joegoslavië-tribunaal naar de Servische leider Milosevic gedwarsboomd....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Volgens The Observer heeft Rifkind een Amerikaans plan tegengehouden om materiaal vrij te geven dat veiligheidseenheden tijdens de oorlog in Bosnië hadden onderschept. Uit die documenten zou Milosevic' betrokkenheid kunnen blijken bij de paramilitaire eenheden die bij de etnische zuiveringen wreedheden begingen. Het spionage-materiaal biedt volgens het zondagsblad een van de weinige kansen om Milosevic' rol aan te tonen.

President Clinton ging eind 1995 akkoord met de overdracht van Amerikaanse sattelliet-foto's en ander materiaal. Maar de Amerikanen konden niet beschikken over de telefoongesprekken tussen de Servische leiders, die het Britse leger had afgeluisterd vanuit Cyprus.

De president van het Joegoslavië-tribunaal, de Italiaanse rechter Antonio Cassese, ging persoonlijk naar Londen om Rifkind ertoe te bewegen het materiaal ter beschikking te stellen. Maar de minister bleef weigeren. Groot-Brittannië is er tijdens de oorlog in Bosnië vaak van beschuldigd op de hand van de Serviërs te zijn.

Meer over