Riedeltjes, deuntjes en Balkankrakers

Een voorbeschouwing op het Songfestival, vanavond in Riga,..

1 - IJsland. Open your heart, aanstekelijke lentebries uit het land dat steevast frisse popdeuntjes brengt maar daar zelden voor wordt beloond. Dat zal dit jaar anders gaan.

2 - Oostenrijk. Vrolijke ongein van Urbanus uit de Alpen. Alf Poier wil in onverstaanbaar Duits laten weten dat het Songfestival niks voorstelt. Zelden iets achterhaalders gehoord. Pech voor Poier dat Europa op dit moment nog niet melig genoeg is voor dit anti-statement.

3 - Ierland. Rip-off van winnende Deense liedje Fly on the wings of love uit 2000. Star Academy-talent Mickey Harte mist originaliteit maar bracht wel leuke pitspoezen mee.

4 - Turkije. Popdiva Sertab Erener zingt met Tarkan-timbre een intrigerend en opzwepend lied. Nu maar hopen dat de samenzang niet verstrikt raakt in de capriolen met lila linten. Erener verdient veel punten.

5 - Malta. Lynn Chircop is het nachtclub-circuit ontgroeid en zingt nu een lied dat, zegt ze zelf, drie jaar in ontwikkeling is geweest. Is niet te merken.

6 - Bosnië-Herzegovina. Ne brini, geen nummer voor dovemansoren. Mija Martina schudt met een onvervalste Balkan-kraker de televoter ruw uit zijn slaap. De buurlanden hebben daar vast wel punten voor over.

7 - Portugal. Goed gezongen klassieke ballade door Rita Guerra die dagelijks furore maakt in het casino van Estoril. Niks op tegen, niks op voor. En dus kansloos.

8 - Kroatië. Zangeres Claudia wordt in lied met Britney Spears-arrangement ondersteund door frisse jongens in een tamelijk opdringeringe choreografie. Het hele nummer is sowieso nogal opdringerig.

9 - Cyprus. Baywatch-boy zingt verplicht nummertje, Feeling alive, verpletterend repetitief. Stelios houdt dan ook niet van complexe liedjes, verklaarde hij.

10 - Duitsland. Half bejaarde Pippi zonder vlechten brengt een doorzichtige boodschap van Eurovisie-veteraan Ralph Siegel: Let's get happy, let's be gay. De componist tijdens de persconferentie: 'Voor mij heeft gay nog de oude betekenis.' Zou Europa er toch weer intrappen?

11 - Rusland. Tovert allergrootste konijn uit de hoed. t.A.T.u. moet Rusland eindelijk laten winnen. Valse duo-zang en dance valley-klanken zouden televoters normaal gesproken boven de pet gaan. Misschien plukt t.A.T.u. toch vruchten van de geregisseerde hype?

12 - Spanje. Idols-moment. De Spaanse Dewi voert met het zomerse Dime alle fan-polls aan. Zitten de fans er weer eens naast, of reizen wij komend jaar af naar het land van vredesduif Aznar? De fans zitten er wel vaker naast.

14 - Nederland. One more night staat als een huis. Esther Hart heeft uitstraling én stem. Voor televoters die voor personality, kwaliteit en naturel kiezen - niet voor gekte en een al te nieuw geluid.

15 - Groot-Brittannië. Bezigheidstherapie uit het land dat ooit toonaangevend was in de popmuziek. Jemini zingt disco-niemendalletje dat zelfs debutanten niet zouden durven afvaardigen.

16 - Oekraïne. Hasta la vista, met slangenmens opgeklooid feestnummer volgens Zweeds recept van Israëlische makelij. Het debuterende Oekraïne huurde meteen maar de componist van songfestival-winnaar Diva in. Stampt lekker weg, zou Corry Brokken zeggen.

17 - Griekenland. Het lied is een verzinsel maar het decolleté van zangeres Mando niet. Ze is bovendien ook danig met de föhn in de weer geweest. Kan intussen niet verhullen dat dit nét goed genoeg is voor een recital op een cruise-schip.

18 - Noorwegen. I'm not afraid to move on, mooiste liedje van de avond, in Gilbert O'Sullivan-stijl. Hopelijk houdt de stem van Jostein Hasselgärd het en bewijst hij dat eenvoud toch nog kan lonen.

19 - Frankrijk. Nóg een bijzondere bijdrage, met oriëntaals intermezzo én de mooiste titel: Monts et merveilles. En zangeres Louisa heupwiegt fraai.

20 - Polen. Keine Grenzen, vogelverschrikker zingt kansrijk volkslied dat voor de hand liggende sentimenten wil bespelen. 't Is meteen weer herfst in Riga.

21 - Letland. Hello from Mars is niet opzienbarend maar heeft de wind mee: catchy, op een goede plek na vier ballades, thuisvoordeel van gastland Letland. Nieuwe zege? Dan dreigt een nationaal bankroet.

22 - België. Leadzangeres bleef na politieke druk weg toen bleek dat ze ooit over extreem-rechtse sympathieën beschikte. Een Spaanse schone zingt nu, gesteund door zwangerschapsgebaren, in fantasietaal het Keltische Sanomi. Valt op zijn minst op.

23 - Estland. Eighties coming back, ontwapenend Cheers-riedeltje. Anti-held Vaiko Eplik verdient bijval voor dit lied dat vrij bleef van eurovisie-clichés.

24 - Roemenië. Heeft de smaak te pakken en zendt een stevig popnummer dat hipper is dan het land zelf. Jammer van de aandoenlijke act met een pick-up en felgekleurde langspeelplaten.

25 - Zweden. Give me your love, rituele Aha-Erlebnis. De zanger en zangeres van Fame zijn de enigen die vinden dat dit niet op Abba lijkt. Spelen televoters opnieuw op safe of hebben ze vanavond last van vernieuwingsdrang?

26 - Slovenië. Het lied van Karmen heette eerst Lep poletni dan maar toen zag ze het licht en doopte het om in Nanana. Is middelmatige jaren tachtig-rockabilly maar act en hekkensluiterspositie zullen Karmen geen windeieren leggen. Klassieke gevaarlijke outsider.

Meer over