NIEUWS

Ridouan T. zou moordcommando miljoenen hebben betaald voor ontsnapping uit de gevangenis

Politie en justitie zijn bang voor een gewelddadige ontsnappingspoging van Ridouan T. uit de extra beveiligde instelling (EBI) in Vught. Hij zou al vóór zijn arrestatie in 2019 plannen hebben gemaakt voor een ontsnapping en daar ook al ‘veel geld’ voor hebben betaald.

De EBI in Vught, waar T. wordt vastgehouden. Beeld EPA
De EBI in Vught, waar T. wordt vastgehouden.Beeld EPA

Dit blijkt uit een uitspraak van de beroepscommissie van de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) van dit voorjaar, waarover De Telegraaf zaterdag als eerste berichtte. De RSJ houdt toezicht op het uitvoeren van straffen. De uitspraak volgde op een beroep van de advocaten van T. tegen de tweede verlenging van zijn verblijf in de EBI.

De uitspraken van de RSJ zijn geanonimiseerd, maar omdat de naam van T.’s advocaat Inez Weski er wel bij staat, valt te herleiden dat het om hem gaat. T. is de hoofdverdachte in het omvangrijke Marengoproces. Hij wordt verdacht van opdracht geven tot meerdere moorden (op onder anderen de broer van de kroongetuige in dat proces en op advocaat Derk Wiersum) en het leiding geven aan een criminele organisatie. Ook wordt hij in verband gebracht met de aanslag op Peter R. de Vries.

Volgens de RSJ is er nog steeds een gedegen vluchtrisico en zou T. met een groep fors betaalde commando’s op gewelddadige wijze willen uitbreken. De uitspraak beroept zich op informatie uit ‘het criminele milieu’. Daar wordt gezegd dat T. een ‘eigen commandogroep’ heeft met ‘zware vuurwapens’.

Hij zou al vóór zijn arrestatie in Dubai in 2019 ‘veel geld’ hebben betaald om hem na een arrestatie te bevrijden. De commando’s zijn ‘mogelijk uit de Balkan’ afkomstig. T. zou op zoek zijn naar een bemiddelaar die ‘enkele tientallen miljoenen euro’s’ zou krijgen. Een neef van T. zou actief mensen benaderen om hem te bevrijden.

Dreigingsrapporten

De informatie waar de RSJ zich op baseert stamt uit 2020. In de uitspraak zijn zogeheten GRIP-rapporten of dreigingsrapporten verwerkt. De advocaat van T. stelt dat de informatie in de rapporten verouderd en onvolledig betrouwbaar is. Maar de RSJ acht de informatie uit de rapporten, die worden gemaakt door het Team Criminele Inlichtingen, als ‘voldoende betrouwbaar’. Volgens advocaat Weski gaat het om ‘anderhalf jaar oude geruchten waar niets van is gebleken tot op heden’, schrijft ze in een reactie aan De Telegraaf.

Het Marengoproces is een van de grootste strafprocessen uit de Nederlandse geschiedenis. T. is één van de zeventien verdachten in de zaak. Het Openbaar Ministerie stelt dat T. leiding geeft aan een criminele organisatie en omschrijft deze als een ‘geoliede moordmachine’. Al sinds de arrestatie van T. bestaat de vrees dat hij probeert uit te breken.

Bij de burgemeester van Vught bijvoorbeeld, die zich zorgen maakt over het vervoer van Ridouan T. en andere topcriminelen vanuit EBI in zijn woonplaats, naar de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam. ‘Iedere vervoersbeweging is ook een gevaar voor de openbare orde in verband met mogelijke bevrijdingsacties of wraakacties’, zei hij eerder tegen de Volkskrant. ‘Bovendien kost het vervoer vele miljoenen.’

Meer over