NieuwsRidouan T.

Ridouan T. is lid van mondiaal drugskartel, meldt politie

De meest gezochte voortvluchtige drugshandelaar Ridouan T. maakt volgens de politie deel uit van een ‘superkartel’, meldt het AD. Dit wordt bevestigd door bronnen bij de politie.

Arnout le Clercq
Politietekening van Ridouan T. Beeld politie
Politietekening van Ridouan T.Beeld politie

T. zou samenwerken met de machtige crimineel Edin G. die uit Bosnië afkomstig is, maar jarenlang in Nederland woonde. In een grootschalig onderzoek naar G.’s familie heeft de politie beslag gelegd op meerdere bankrekeningen en panden in Breda.

Bosnische media schreven in augustus over dit onderzoek, waarbij ook de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency (DEA) betrokken is. Volgens de DEA behoort G. tot de top-50 drugscriminelen ter wereld. De media lekten ook verschillende documenten die ze in handen hadden. Hierin worden G. en zijn criminele netwerk gekoppeld aan cocaïnevondsten in de havens van Rotterdam en Antwerpen. De criminele organisatie zou op grote schaal drugsgeld witwassen in verschillende Europese landen, waaronder Nederland.

Uit documenten die de Bosnische krant Žurnal sinds augustus in handen heeft, blijkt dat het Openbaar Ministerie Zeeland en West-Brabant in mei dit jaar een informatieverzoek verstuurde over twee vermeende partners van G. Zij zouden betrokken zijn bij witwaspraktijken in Nederland. Het OM baseerde zich hiervoor op informatie die het van de DEA kreeg.

Het Tito en Dino-kartel, waarin Edin G. een belangrijke rol speelt, zou verantwoordelijk zijn voor eenderde van alle cocaïne die Europa binnenkomt. De drugs worden geïmporteerd vanuit Latijns-Amerika en hier verhandeld. Het geld wordt vervolgens witgewassen. Het kartel zou ook banden onderhouden met de Italiaanse Gomorra en de maffia in Noord-Ierland. Rico R., ‘de Chileen’, wordt door het onderzoek ook tot dit netwerk gerekend. Het OM meldde onlangs dat T. zich zou ophouden in Dubai. G. zou zich daar ook bevinden.

Overigens is T. in Bosnië regelmatig in het nieuws. Hij wordt veelvuldig genoemd in stukken over G. en ook genoemd als opdrachtgever van de moord op advocaat Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Rico R. voortvluchtig is, dit klopt niet. R. zit vast.

Meer lezen:

De advocaat van de voortvluchtige Ridouan T. stopt per direct met zijn verdediging in de strafzaak Marengo. Volgens Inez Weski is er sprake van een oneerlijk proces. Ridouan T. wil ook geen vervangende advocaat. Dat heeft de raadsvrouw donderdagavond bekendgemaakt.

‘Ik ben ervan overtuigd dat we Ridouan T. pakken’

Voor het eerst spreekt korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom over de ‘nieuwe realiteit’ sinds de moord op advocaat Derk Wiersum. ‘Duizend man erbij toveren binnen een jaar, dat gáát niet.’

Meer over