Rick rapt beschroomd op Bulkboekfeest

Daar stond hij dan. Oog in oog met een zaal vol jongeren, de doelgroep die hij zo graag omarmt. En vreemd, hij leek bang....

Terwijl hij naar de grond keek mompelde hij vier moeilijk verstaanbare regeltjes in zijn microfoon. Alleen de laatste zin - 'Ik verklaar 't voor geopend' - strookte met de ritmische scratch van dj TLM. Rapper Brainpower, winnaar van de Grote Prijs van Nederland, kon zijn lachen niet inhouden. Met zijn hand imiteerde hijeen pistool dat hij tegen de slaap van de staatssecretaris hield. Rappen is ook een vak.

'Misschien moet het wel op scholen gedoceerd worden', zei Van der Ploeg later op de ochtend tegen TMF-veejay Sylvana. Het rappen, de human beatbox, was geliefd onder de programmamakers. Bijna alle voordrachten tijdens het groots opgezette festival in het Nederlandse Congresgebouw in Den Haag werden begeleid door donkere lefgozers: rappers en stand-up comedians. Zij zorgden voor een montere stemming in de zalen. In tegenstelling tot de landerige sfeer die hing in de centrale hal vol informatiestands, snackbar, boekenkraampjes en inschrijfbalies.

Zeseneenhalfduizend scholieren met in hun kielzog een aantal docenten en literaire vrouwenclubs kwamen om een kleine dertig schrijvers, dichters, cabaretiers en musici te zien optreden in talkshows, interviews en tête-à-têtes. Vraag aan Maarten 't Hart: 'Mijnheer 't Hart, wat heeft u tegen ratten en voor travestieten?'

'Ze moeten geen scholieren als gespreksleiders vragen', meenden twee meiden met peper-en-zout stekels. 'Die zijn niet scherp.' Anderen zochten 's ochtends al naar onderwerpen als voetbal, seks en humor. Ronald Giphart en Joost Zwagerman: 'Mijn Bill in jouw Clinton, mijn talk in jouw show.' Toch klonk er af en toe een serieus geluid, zoals tijdens de PoëzieRevue, waar jongeren gedichten voordroegen over de Bijlmerramp ('Toen kwam de grote vogel, die raak was als een kogel') en over goddelijk leven ('Gods meesterwerk is een samenspel van streepjes en stippen met de aarde als papier. Waarom zijn we het aan het uitgummen?').

Het publiek ontving de optredens met een verrassend enthousiasme. Uitgeverij BulkBoek meent dan ook jongeren via dit soort festivals gemakkelijker aan het lezen te krijgen dan via haar traditionele uitgave van romans op krantenpapier in tijdschriftformaat.

De uitgeverij maakte gisteren bekend daar na vijfentwintig jaar mee te stoppen. Wel blijft zij romans in goedkope pocketedities produceren.

Voor het eerst maakte ook een Nationale Literatuurquiz, georganiseerd in samenwerking met de Volkskrant, deel uit van BulkBoek's Dag van de Literatuur. De 17-jarige econometriestudent Bas Damoiseaux won gistermiddag de finale. De quiz krijgt een jaarlijks gevolg in de trant van het Nationale Dictee en de Nationale Wetenschapsquiz.

Kader Abdolah begaf zich woensdag als een van de weinige schrijvers onder de jongeren: 'Je ziet ze en je laat jezelf zien. Jongeren bereiken is gemakkelijk, ontmóeten is moeilijker. Ik wil weten wie over tien jaar een boekenkast hebben. Ze weten het nog niet, maar vandaag vullen ze die kast.'

Meer over