Richard leert een paar woordjes Chinees

Een partij indrukwekkende Rovers, Mercedessen en Jaguars bezette het grint rond het restaurant Belvoir in Nijmegen. Maar de gasten kwamen niet om te genieten van de keuken of van het adembenemende uitzicht over de Waal, maar om te luisteren naar Richard Homburg....

RENE BOGAARTS

René Bogaarts

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In Nederland geniet Homburg vooral bekendheid als directeur en grootaandeelhouder van het Amsterdamse vastgoedfonds Uni-Invest, onder meer eigenaar van Belvoir zelf. Maar die avond in december ontdekten verschillende rijke Nederlanders andere talenten van de man die twintig jaar geleden zijn fortuin maakte in Canada en in 1991 opdook bij Uni-Invest.

Homburg hield een gloedvol betoog over de ongekende mogelijkheden van China. De ondernemer was al diverse malen naar het land afgereisd en hij had in de provincie Hebei de bierfabrikant Haomen ontdekt. Bestuursvoorzitter Chen Shi Zeng had hem weten te overtuigen van de geweldige groei die de biermarkt te wachten staat. Voor twaalf miljoen dollar zou Homburg 70 procent krijgen van een mouterij met een gouden toekomst. De Canadese Nederlander, die de eerste jaren een rendement voorspelt van 17,0 tot 20,2 procent, heeft het geld inmiddels voorgeschoten, maar in Nijmegen zocht hij externe financiers.

Maar Homburg denkt in het groot. Rijke Nederlanders die afgaan op Homburgs goede neus, kunnen deelnemen in zijn nieuw opgerichte beleggingsfonds Dover Industrial. Dat speurt naar andere investeringsmogelijkheden in China. Homburg denkt aan een portefeuille van pakweg 100 miljoen dollar. Over een jaar of drie zou het vehikel zelfs naar de beurs moeten.

Enkele tientallen vermogende relaties zijn natuurlijk onvoldoende om het fonds overeind te krijgen, vandaar dat Homburg onlangs een officiële prospectus heeft uitgegeven. Voor belangstellenden is medio februari een nieuwe bijeenkomst belegd in Belvoir.

De sceptici reageren afwijzend. Niet alleen zetten zij vraagtekens bij de 'redding' van Uni-Invest, ook schamperen ze dat een vastgoedman als Homburg niets van de Chinese biermarkt weet. Homburg's rechterhand Loek Marcus, directeur van initiatiefnemer Homburg/Dover bv, roemt de kwaliteiten van zijn baas. 'Al is meneer Homburg in Nederland alleen bekend als vastgoedman, zijn belangen zijn zeer gediversifieerd. Maar daar komen we nooit mee naar buiten. Ook nu niet.' Van bier of andere voedingsmiddelen weet Homburg echter niet meer af dan andere consumenten, geeft hij toe.

Homburg zelf werpt direct op dat er met die mouterij 'heel veel onroerend goed is gemoeid, gebouwen en landerijen'. Maar, zo zegt hij, 'In Canada ben ik begonnen met een import- en exportfirma, fabrieken. Ik heb sportwinkels, zit in oliedistributie. Maar inderdaad, het meeste is onroerend goed.'

Een rapport van Moret Ernst & Young wierp onlangs een smetje op het blazoen van Homburg. In opdracht van een grootaandeelhouder van Uni-Invest onderzocht het accountantskantoor de machtsovername van Homburg. Dat hij bij die gelegenheid persoonlijk de exploitatiemaatschappij voor Uni-Invest's hotels overnam, wekte het vermoeden dat hij op den duur het geheel zou willen verkopen. Daarbij zou de meeste winst in Homburgs eigen zakken vloeien.

Voor zijn Chinese avontuur heeft Homburg zich verzekerd van een serie klinkende namen. Coopers & Lybrand tekende voor de fiscale adviezen aan Dover Industrial en KPMG voor de financiële opzet. Het Rotterdamse notarissen- en advocatenkantoor Schaap & Partners heeft de juridische structuur bedacht. Want als het nieuwe fonds over drie jaar naar de beurs kan, moet dat zonder al te veel rompslomp gebeuren.

Homburg is niet de enige die in China rondkijkt. Rienk Kamer, een andere illustere Nederlander, werd enkele maanden geleden ook al in Shanghai gesignaleerd. 'Bedrijven smellen', zo verklaarde de beleggingsgoeroe zijn aanwezigheid. Net als Homburg is hij van mening dat beleggers de komende vijf jaar hun slag moeten slaan in China, want daarna zijn de kaarten verdeeld.

Homburg is zich in elk geval terdege aan het voorbereiden. Hij heeft volgens eigen zeggen inmiddels twaalf lessen Chinees achter de rug. 'Ik kan een beetje sociaal babbelen', zegt Homburg bescheiden. 'Aan die karakters zal ik maar niet beginnen.'

Meer over