Rice: geen nieuwe Koude Oorlog tussen Rusland en VS

De Verenigde Staten en Rusland maken een moeilijke periode door, maar de stijgende spanningen tussen beide zijn verre van een nieuwe Koude Oorlog....

AP

Rice was onderweg naar Moskou, waar ze dinsdag spreekt met onder meer president Vladimir Poetin. De regering in Washington is vast van plan de meningsverschillen met Rusland op te lossen, zei Rice, vooral die over Amerikaanse plannen voor een raketschild in Oost-Europa, de Russische dreiging een belangrijk wapenverdrag op te schorten en het verzet van Moskou tegen plannen van de Verenigde Naties voor een onafhankelijk Kosovo.

Behalve deze kwesties zijn er tussen beide landen ook spanningen over de behandeling van voormalige sovjetstaten door Moskou en maatregelen die Poetin met het oog op volgend jaar te houden presidents- en parlementsverkiezingen heeft genomen ter consolidatie van de macht in het Kremlin. In het Westen worden de ontwikkelingen gezien als tekenen van democratisch verval.

"Ik smijt niet met termen als 'nieuwe Koude Oorlog' ", zei Rice in het vliegtuig op weg naar Moskou. De betrekkingen tussen Rusland en de VS zijn gecompliceerd, maar lijken volgens haar in niets op de "onverzoenlijke vijandschap" die bestond tussen Amerika en de Sovjet-Unie.

Amerikaanse en Poolse functionarissen begonnen maandag in Warschau besprekingen over het raketschild. Beide partijen praten over de wettige status van een Amerikaanse antiraketbasis op Pools grondgebied en van het Amerikaanse personeel dat er gelegerd zou worden.

Poetin heeft in verband met het raketschild gedreigd een overeenkomst op te schorten over de beperking van Conventionele Strijdkrachten in Europa (CFE-verdrag). Hij verweet de VS vorige week een gebrek aan respect voor mensenlevens en een streven naar wereldwijde hegemonie, "net als in de periode van het Derde Rijk". Het Kremlin ontkende naderhand dat een vergelijking met nazi-Duitsland was gemaakt, maar het is duidelijk dat de Russische regering hoogst geïrriteerd is over wat het ziet als Amerikaanse wereldoverheersing en inmenging in Russische binnenlandse aangelegenheden. Rice wilde niet op de kwestie ingaan, maar zij drong er op aan retoriek te vermijden "die een vijandige relatie suggereert".

Meer over