Revolutie in de Franse politiek: 23 bijbanen mag niet meer

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - De cumul, het stapelen van ambten, is een eerbiedwaardige Franse traditie. In de jaren negentig deed de toenmalige premier Jacques Chirac het burgemeesterschap van Parijs er even bij. Van 1959 tot 1981 was oppositieleider François Mitterrand tevens burgemeester van het Bourgondische Chateau-Chinon. Maar woensdag behandelt de Senaat een wet die vanaf 2017 het stapelen van banen voor parlementariërs moet verbieden. Een kleine revolutie in de Franse politiek.

Ook de huidige politici zijn enthousiaste cumulards. Van de afgevaardigden in de Assemblée Nationale stapelt 81 procent, van de senatoren 76 procent. Oppositieleider Jean-François Copé is burgemeester van Meaux, de invloedrijke socialistische senator François Rebsamen is eerste burger van Dijon. Op het eerste gezicht lijkt het een beetje merkwaardig dat de inwoners van deze steden een burgervader kiezen die de helft van de week in Parijs zit. Maar in het centralistische Frankrijk stem je op een man of vrouw die potten kan breken in de hoofdstad.

Hoewel Frankrijk al decennia probeert te decentraliseren, is het nog altijd moeilijk een sporthal te bouwen of een weg te verleggen zonder toestemming uit Parijs. De meeste Franse kiezers zijn in principe tegen stapelen, als symbool van een politieke elite die zichzelf de mooiste banen bezorgt. Maar bij verkiezingen stemmen ze toch op de beste stapelaar. Die haalt ten minste geld, banen en mooie gebouwen binnen. Het weekblad L'Express portretteerde deze week de koning van de cumulards, de socialist Michel Delebarre, afgevaardigde in de Assemblée National, senator van de regio Nord en vooral burgemeester van Duinkerken - even afgezien van zijn 23 nevenfuncties. Een harde werker, maar geen ijverig parlementariër. Slechts twee dagen per week is hij in Parijs, waar hij vooral de belangen van zijn stad behartigt. De Duinkerkenaren zijn dan ook dik tevreden. Delebarre bezorgde ze onder meer een museum en een universitaire dependance. In L'Express legde Jean-Jack Queyranne, president van de regio Rh¿nes-Alpes en ex-afgevaardigde, uit hoe het werkt. 'Niet stapelen is het contact verliezen met de ministers die je in het parlement tegen komt. Ik heb de campus voor de universiteit van Grenoble in drie minuten kunnen regelen met de minister in de Assemblée.'

undefined

Meer over