Revanche Bayern voor verloren finale

Gevoed door gevoelens van wraak over de bizar verlopen en verloren Champions League finale van 1999 kreeg Bayern München gisteren wat het wilde: revanche....

Bayern zocht gisteren in de eerste van twee kwartfinaleduels eerherstel voor de verloren Champions League-finale van 26 mei 1999. Toen boog Manchester in blessuretijd een 1-0 achterstand om in een 2-1 overwinning dankzij doelpunten van de invallers Sheringham en Solskjaer, waardoor het duel de geschiedenis inging als één van de meest memorabele Europa Cup-finales.

Gisteren was het opnieuw een invaller die het verschil maakte. De Braziliaan Paulo Sergio, een kwartier voor tijd in de ploeg gekomen voor de tegenvallende Scholl, rondde in de 86ste minuut een subtiel genomen vrije trap af. Effenberg lanceerde Zickler, die koppend de vrijstaande Sergio vond.

Vier minuten eerder was Manchester al aan een achterstand ontsnapt, toen Zickler de lat raakte. In blessuretijd kwamen de Engelsen opnieuw met de schrik vrij, toen opnieuw Zickler vrij voor Barthez over schoot.

In zijn column in het Duitse blad Bild had oud-speler Lothar Matthäus zijn voormalige ploeggenoten nog op scherp gezet. 'Ik heb samen met miljoenen fans 678 dagen moeten wachten, maar vandaag is de dag van revanche.' Die kwam er uiteindelijk na één van de sterkste Champions League-optredens van de Duitsers dit seizoen.

In de twee groepsfases van de Champions League maakte Bayern al een betere indruk dan Manchester. De ploeg van trainer Hitzfeld eindigde twee keer als eerste in de poule, de Engelsen verzekerden zich beide keren van een volgende ronde als nummer twee in de groep; in de eerste fase achter Anderlecht, in de tweede poule achter Valencia.

In een zeer povere eerste helft slaagden beide ploegen er nauwelijks in kansen te creëren. Scholes moest een kopbal van Andersson na ruim een kwartier spelen van de lijn halen en aan de andere kant bleef het bij een mislukte volley van Cole, die door Ferguson in de aanval was gepaard aan Solskjaer.

Bezorgder dan over het matige spel van zijn formatie voor rust zal Ferguson zich hebben gemaakt over de gele kaart voor Beckham, na een lichte overtreding op Effenberg, die hem de return over twee weken in München kost. Ook Bayern-spelers Salihamidzic en Lizarazu zullen die wedstrijd missen door een nieuwe gele kaart.

Direct na rust namen de Duitsers het initiatief en waren aanvoerder Effenberg en spits Elber dichtbij een doelpunt. Effenberg zag een vrije trap rakelings over het doel van Barthez scheren. Zes minuten later pareerde de doelman van de Franse nationale ploeg op een inzet van Elber, die fraai werd vrijgespeeld door Scholl.

Afstandsschoten van de veelvuldig opkomende linksback Silvestre en middenvelder Keane waren slechts sporadische plaagstootjes van de thuisclub. Daarna was het opmerkelijk genoeg Bayern-speler Jeremies die Barthez met twee uiterste krachtsinspanningen op de proef stelde. Eerst met een afstandsschot, een kwartier voor tijd na goed doorzetten.

Uiteindelijk was het dus Paulo Sergio die de Duitsers de verdiende winst schonk, waardoor Bayern in de return over twee weken in München als favoriet start.

Meer over