REPORTAGE

Reünie op laatste dag jihadproces

De hoofdverdachte in het jihadproces, als enige nog in hechtenis, greep gisteren zijn kans om de rechter ervan te overtuigen dat hij niet het 'beest' is dat het OM van hem heeft gemaakt.

null Beeld anp
Beeld anp

Hoofdverdachte in het grote jihadproces Azzedine C., alias Abou Moussa, trekt dinsdag fel van leer tegen het Openbaar Ministerie (OM). 'Ik haat het als een moslim in handen valt van het OM', roept hij geëmotioneerd.

Hij suggereert dat moslims in Nederland alleen vanwege hun gedachtengoed worden geïnterneerd onder 'mensonterende omstandigheden' op een Terroristische Afdeling (TA). Ook al hebben ze niets strafbaars gedaan.

Rechtbanktekening van de verdachte Moussa L. Beeld ANP
Rechtbanktekening van de verdachte Moussa L.Beeld ANP

Abou Moussa heeft net een week isoleercel achter de rug, waarin hij belandde nadat hij zich 'trappend en vloekend' verzette tegen visitatie. Hij had zich beter willen voorbereiden op de laatste woorden die hij in de rechtbank mag uitspreken. Hij ziet het als zijn laatste kans om de rechters te overtuigen dat hij niet 'dat beest, dat monster, dat ideologische kreng' is, dat het OM van hem heeft gemaakt tijdens het proces tegen negen verdachten dat op 7 september is begonnen.

Maandagavond heeft hij nog snel iets op papier gezet. 'Beter iets dan niets', verzucht de verdachte die de zwaarste strafeis (7 jaar cel) van het OM aan zijn broek heeft. Het OM acht bewezen dat hij, samen met de andere verdachten, een criminele organisatie vormt met terroristisch oogmerk. Door opruiing - het organiseren van demonstraties, het plaatsen van jihadistische boodschappen op sociale media - zou hij 'geesten rijp hebben gemaakt' voor deelname aan de gewapende strijd in Syrië en Irak.

Rechtbanktekening van de verdachte Rudolph H. Beeld ANP
Rechtbanktekening van de verdachte Rudolph H.Beeld ANP

Van die 'vermeende organisatie' is Abou Moussa de enige nog die vastzit. Twee van zijn 'broeders', Rudolph H. (eis 6 jaar) en Oussama C. ( 5 jaar), zijn halverwege het proces vrijgelaten.

Inmiddels lopen al zijn maten vrij rond. Die kunnen elkaar omhelzen bij de koffieautomaat en tijdens de lunch buiten een broodje halen. Abou Moussa snapt niet dat hij in de TA zit en medeverdachte Hicham el O., die in Syrië is geweest (naar eigen zeggen om humanitaire hulp te verlenen) niet.

Reünie

De 'reünie' van verdachten in de wachtruimte van de rechtbank is ook bevreemdend. Daar zit Rudolph H., die door het OM toch ook een flinke rol wordt toebedacht in de organisatie, gezellig te babbelen met zijn gesluierde vrouw. Syriërganger El O. (eis 4 jaar cel), grapt over zijn late komst: 'de tram had een lekke band'.

En bij de herentoiletten lopen trouwe supporters van de verdachten prediker Oussama C. tegen het lijf. Hij lijkt in niets meer op rechtbanktekening van het begin van het proces, toen hij nog op de TA zat. De bos krullen is verdwenen, zijn baardje getrimd.

Rechtbanktekening van de verdachte Oussama C. Beeld ANP
Rechtbanktekening van de verdachte Oussama C.Beeld ANP

De fans vragen naar zijn laatste woord. 'Ik zeg niets. Er is al zoveel gezegd', antwoordt C. 'Dan moet je een opruiende lezing geven', wordt hij aangemoedigd. Want daar willen 'de broeders' graag naar luisteren.

El O. is de laatste dag van het proces alleen gekomen om zijn excuses aan te bieden voor 'mijn schofferende gedrag de vorige keer' (tijdens het pleidooi). Kennelijk heeft hij bedacht dat zo'n rebelse houding niet handig is.

Rudolph H., die als weerwoord al een heel boekwerk had ingeleverd bij de rechtbank, heeft moeite zich aan de spreektijd van maximaal 15 minuten te houden. Net als Abou Moussa breekt hij het werk van het OM tot de grond toe af. Maar hij doet het op beheerste manier, analytisch.

Rechtbanktekening van de verdachte Iman B. Beeld ANP
Rechtbanktekening van de verdachte Iman B.Beeld ANP

Volgens H. wil het OM 'vooral zijn spierballen laten zien aan de rest van de wereld'. Rudolph H. heeft het hele dossier doorgeploegd en nauwelijks bewijzen gevonden. Het OM respecteert de vrijheid van meningsuiting en religie van bepaalde groepen moslims niet, betoogt hij. 'Hoe leg ik later aan mijn zoon uit dat ik ben veroordeeld vanwege tweets met mijn mening?'

Leugenachtige terrorist

Opmerkelijk is het optreden van Jordi de J. (22), die teruggekeerd is uit een Syrisch trainingskamp. J. is vrij, maar draagt een enkelband. Ook hij hekelt het OM (en de media), die hem afschilderen als een 'leugenachtige terrorist op basis van gissingen en vermoedens'. Hij is 10 weken in Syrië geweest, heeft geen wapen vastgehouden, bij terugkeer informatie gedeeld met de AIVD, is geen gevaar voor de staat. En toch, zegt hij, wordt drie jaar cel tegen hem geëist.

Zijn enkelband mag niet af vanwege vluchtgevaar. J. zou te beïnvloedbaar zijn. De bekeerling, gekleed in witte djellaba, vertelt dat die enkelband al twee keer stuk is gegaan. Ruim zes uur duurde het voor iemand langs kwam. 'Naar mijn idee best dom. Ik had makkelijk kunnen vluchten.'

Hij wil niet weg uit Nederland. Hij wil studeren, werken, tijd doorbrengen met zijn gezin. Van de enkelband wordt hij voorlopig niet verlost. J. moet, net als de andere verdachten, wachten tot de uitspraak op 10 december.

Rechtbanktekening van de verdachte Jordi de J. Beeld ANP
Rechtbanktekening van de verdachte Jordi de J.Beeld ANP
Meer over