Restjessoep: vol, rijk en kleurig als het Mexicaanse leven

Iedereen kan koken is het motto van Mac van Dinther. Om dat te toetsen, eet hij iedere week bij een lezer thuis. Deze week: Marjan Rynja (52), officemanager bij een detacheringsbureau uit Lisse.

Mac van Dinther
null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Het begon met Tortilla's voor de Daltons, het stripverhaal van Lucky Luke waarin Averell, de langste en domste van de vier boevenbroeders en een echte vreethals, zich afvraagt wat toch dat heerlijke knapperige korstje is dat om de bonen zit. Een aardewerken bakje, is het antwoord.

Marjan Rynja en haar zus moesten er vreselijk om lachen en namen zich voor ooit zelf naar Mexico te gaan. Toen Marjan jaren later voor Martinair werkte en voor een prikje de wereld mocht rondvliegen, deden ze het. Ze brachten een fantastische vakantie door op Yucatan.

Dat was eind jaren negentig, toen het nog leuk was, zegt Marjan, terwijl ze foto's laat zien van Playa del Carmen met lege stranden, palmbomen en strooien hutjes. 'Nu staat het vol met luxe resorts en toeristenwinkels. Je wilt er nog niet dood gevonden worden.'

Op een prachtige avond vierden ze de verjaardag van haar zus in een restaurant. 'Naast ons zat een man die een tafel vol had staan met bakjes eten. Het zag er zo gezellig uit. Dat willen wij ook, zei ik tegen de ober.'
En zo kwam de Sopa Azteca, oftewel Aztekensoep, naar de bollen. Marjan nam het recept mee naar Lisse waar ze woont met drie zonen en een actief leven leidt als moeder, steunraadslid voor de PvdA, parttime aerobic trainster en honkbalscheidsrechter in opleiding.

Vrolijke mariachimuziek schettert uit de boxen terwijl Marjan margarita's mixt en het geheim van Aztekensoep uit de doeken doet. Eigenlijk is het restjessoep. 'Zeg maar de minestrone van Mexico.' De basis is bouillon van een hele kip die vanmorgen heeft staan te pruttelen en nu is afgekoeld.

Koud genoeg om het vlees er met de handen af te plukken. Dat legt Marian apart. Daarna fruit ze uien, knoflook en een halve Spaanse peper in olie en draait dat samen met de tomaten, de oregano en de basilicum in een blender tot pulp. Die roert ze door de bouillon, dan kan ook het vlees er weer bij, afmaken met (verse) koriander en voila: de soep is klaar.

Maar daarna begint de lol pas echt, want aan tafel kun je er van alles en nog wat in doen. 'Het is net rijsttafel', zegt Marjan terwijl ze schaaltjes aanreikt met avocado, kaas ('Cheddar, omdat die nog het meest lijkt op de Mexicaanse'), maiskorrels, gebakken wortelplakjes, zure room, zelfgemaakte salsa en heel belangrijk: oude tortilla's, in repen gesneden en gefrituurd in hete olie. Die zuigen zich vol en worden lekker soepig. Maar variëren staat vrij. Bleekselderij of bonen zouden er ook heel goed in kunnen.

Het is een geweldige soep: vol, rijk en kleurig als het Mexicaanse leven. Ideaal voor kinderen, aldus Marjan. 'Je kunt er veel gezonde dingen in kwijt zonder dat ze er erg in hebben.' Toen ze het destijds met haar zus at, sloten ze de avond af met Mayan Sunsets, alcoholbommen op basis van tequila. De volgende dag werd Marjan wakker met een tatoeage. Niks van gemerkt. Dat doen we vanavond maar niet. Mariachi tussen de bollen, veel gekker moet het niet worden.

Kook CV van Marjan Rynja
Kookt: Zeven dagen per week. 'De kinderen kunnen ook koken, maar die hebben nooit tijd.'
Doet boodschappen bij: Albert Heijn. 'Veruit de beste supermarkt in de buurt. Bovendien werkt mijn zoon daar.' Verder de plaatselijke bakker, de kaasboer en de Turkse winkel.
Geeft per week uit aan eten: 150 euro.
Altijd in Huis: Citroenen, olijfolie en Spaanse peper. 'Dat is de basis van mijn keuken.'
Nooit op tafel: Kiloknallervlees. 'Maar dat spreekt eigenlijk voor zich.'

Aztekensoep (voor 4 personen)
Voor de soep:
Bouillon van 1 scharrelkip met 2 blaadjes laurier, 5-10 peperkorrels, 1/2 Spaans pepertje en zout.
1 blikje gepelde tomaat
2 uien
3 tenen knoflook
1/2 Spaanse peper
1 theelepel oregano
1 theelepel basilicum
1 eetlepel gehakte verse koriander (of 1 theelepel gedroogde)

Voor erbij:
2 avocado's
200 gram kaas in blokjes
1 blikje maiskorrels
1 bakje zure room
1 wortel (in schijfjes en gebakken)
salsa
1 pak (zachte) tortilla's in repen gesneden en gefrituurd

Meer over