Restavec op Haïti

DANIËLLE SERDIJN

Zeilfanaat Geert van der Kolk schreef in De drang naar zee (2010) hoe hij op Haïti een traditionele houten vissersboot nabouwde. Deze ervaring kwam Van der Kolk van pas bij het schrijven van zijn zesde roman, De waterverkoper, het verslag van de 18-jarige Haïtiaan Nodieu. Opgepakt in Miami wegens vermeende betrokkenheid bij een moordzaak en drugshandel. Hij schrijft dit verslag op aanraden van zijn advocaat.

We lezen hoe Nodieu op 9-jarige leeftijd getuige is van een moord. Om te voorkomen dat hij z'n mond voorbij zal praten, neemt de moordenaar, Tibidin, het kind mee op een lange tocht naar de hoofdstad. Zonder scrupules heeft moeder toestemming gegeven, vermoedelijk in ruil voor geld.

Aanvankelijk heeft de jongen vertrouwen in de mensen. Hij denkt dat er iemand voor hem zal zorgen. Maar zo is het niet. Tibidin verkoopt hem aan een vrouw die hem dwingt waterverkoper te worden. Voortaan is zijn status die van restavec, wat van het Franse 'rester avec' komt en huisslaaf betekent. De jongen onderneemt pogingen om terug te keren naar zijn moeder op Ile à Vache. Wanneer het hem lukt, ontdekt hij dat niemand hem heeft gemist.

Vanaf dan rijpt het plan om een toekomst te zoeken in Florida. Hij bouwt een boot, een kanté, een verbastering van het hoopvol klinkende 'quand on trouve la terre', en zo begint Nodieu de reis die zijn schepper Van der Kolk ook maakte.

De magie van deze roman schuilt in de eensgezindheid van vorm, stijl en inhoud: Nodieu vertelt in simpele zinnen, van iedere franje ontdane taal, en soms in verbasterd Frans. Het maakt het drama levensecht, aangrijpend en oersterk. Zo indringend en compact als Van der Kolk het drama vertelt, is er geen ontkomen aan.

Geert van der Kolk: De waterverkoper.

Nieuw Amsterdam; 159 pagina's; € 15,95.

ISBN 978 90 4681 214 3.

undefined

Meer over