Restaurant The Harbour Club, Scheveningen

Mac van Dinther

Waar eten we? The Harbour Club.

Hoe is het uitzicht? Als wij zeggen Chill Out, Freedom, White Spirit, Stampede en Fearless en u weet waar we het over hebben, dan weet u ook waar we zitten: in een jachthaven. Meer precies die van Scheveningen. The Harbour Club is het nieuwe visrestaurant op de kop van een lange loods aan de jachthaven met allemaal restaurants. Het is een mega-restaurant, want de uitbater gelooft in groot. Massa is kassa, luidt zijn devies. In The Harbour Club kunnen honderden mensen tegelijk eten. Toch is het geen ordinaire vreetschuur, maar een stijlvolle brasserie met witgedekte tafeltjes en ronde bruine banken rond een grote bar. De entree is ook mooi: een vitrine vol vis en glazen wanden met flessen wijn. Maar wij zitten buiten op het houten terras met uitzicht op de bootjes en een appartementencomplex in aanbouw. Daar achter moet de zee liggen.

Wat eten we? De kaart doet vis, vis en vis: kreeft, oesters, kabeljauw, tarbot, tonijn, van de Goede Visgids hebben ze niet gehoord. Wij houden het op bouillabaisse, makreel uit eigen rokerij met paprika-gembersaus en gegrilde dorade met snijbonen en een jus met tomaat en spekjes.

Hoe smaakt het?
Bouillabaisse is een klassieker die in allerlei varianten wordt geserveerd. Deze kan er goed mee door: een diep bord okerkleurige soep met brokjes vis, dorade en/of kabeljauw, gokken we. We missen een schaaldier, ook in de smaak. In plaats daarvan krijgen we veel verse kruiden: peterselie, dille.
Op gang twee verheugen we ons bij voorbaat, want we zijn fan van makreel. Lekker, gezond, kost geen drol en er zwemt nog genoeg van ook. Een supervis. De kok van The Harbour Club is ook een liefhebber, want hij heeft er zijn best op gedaan. Hij heeft een dikke moot van het middenrif gesneden er het staartstuk er rechtop naast gezet, de staartvinnen omhoog als vlaggen aan de mast. Onorthodox, maar origineel. De makreel is precies zoals-ie moet zijn: lauwwarm, zacht, rokerig, smeuïg. Er ligt een guirlande rode paprikasaus omheen, maar we worden vooral blij van het kruidenslaatje met anijzige kervel, pittige waterkers en zilt zeewier, op smaak gebracht met sesamolie. Perfect.
Misschien komt het omdat we al enigszins verzadigd zijn, maar de dorade valt tegen. De vis is nog wel aardig, maar hij valt in het niet op de woeste berg net niet gare snijbonen in een plas vage rode olie. Groente zijn in restaurants een onderschoven kindje, maar je kunt het ook naar de andere kant overdrijven.

Waar zijn de obers/serveersters? The Harbour Club heeft een vloot in kapiteinswit uitgedoste serveersters die over het terras zwermen. Tegen het einde verslapt de concentratie. De wijn komt niet meer en we krijgen de rekening van de buren.

Wat kost het? 44,85 euro p.p., zonder drank.

Vanavond ernaar toe? Waarom niet, zeker als je van bootjes en makreel houdt. Aan de koffie zien we de zon ondergaan, achter het flapperende plastic van de appartementen in aanbouw. Dat is wel een beetje jammer.

Punten:
Eten 7
Bediening 7
Zomeravondgevoel 7
Prijs-kwaliteit 7

The Harbour Club
Dr. Lelykade 5
Scheveningen
070-8913224
www.theharbourclub.nl

Meer over