Respect

Hans Moleman schrijft een denigrerend stukje over de Libische leider Moammar Kadhafi (de Volkskrant, 14 september). Kadhafi staat volgens hem los van de werkelijkheid, dit in tegenstelling tot 'serieuze Afrikaanse staatslieden'....

Ik denk niet dat Mbeki op een zelfde minachtende manier als Moleman denkt over de Libische leider. Kadhafi wordt in Zuid-Afrika zeer gerespecteerd vanwege zijn actieve opstelling tegen het voormalige apartheidsregime. Het ANC kon niet alleen op morele, maar ook op financiële en militaire steun rekenen vanuit Libië. Dit terwijl veel Nederlandse bedrijven nog vrolijk handel dreven in Zuid-Afrika. Vandaar ook dat kolonel Kadhafi een van de eregasten was bij de inauguratie van Mbeki.

En waarom wordt het feit dat Kadhafi een auto heeft ontworpen (de Saroukh el-Jamahiriya) meteen belachelijk gemaakt? Waarom moet dit voertuig, door Libië omschreven als 'het veiligste voertuig ter wereld' door Moleman meteen gebombardeerd worden tot 'de ultieme botsauto'?

In de westerse media wordt veelal op een lacherige, geringschattende manier bericht over Libië en het beleid van Kadhafi. Kennelijk heeft Reagans omschrijving van Kadhafi ('the mad dog of the Middle East') diepe indruk gemaakt.

Meer over