Resolutie over repressie China krijgt steun VS

De Verenigde Staten zullen in de Commissie voor de Mensenrechten van de VN een resolutie ondersteunen waarin het schenden van de mensenrechten in China wordt veroordeeld....

'Het is gebaseerd op het feit dat het optreden van de Chinese regering met betrekking tot mensenrechten het afgelopen jaar scherp is verslechterd', aldus woordvoerder James Rubin. 'Tientallen politieke activisten zijn gevangen gezet wegens vreedzame activiteiten.' De resolutie zal eind april worden ingediend.

Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington veroordeelde het besluit van de Amerikaanse regering in scherpe bewoordingen. 'Dit is een achteruitgang. We zijn hier sterk op tegen, het is inmenging in onze binnenlandse aangelegenheden.'

De VN-Commissie voor de Mensenrechten begon maandag haar jaarlijkse, zes weken durende zitting in Genève. Vorig jaar zagen de VS en de Europese Unie voor het eerst in vele jaren af van een resolutie waarin China werd veroordeeld. Verondersteld werd toen dat Peking zijn leven had gebeterd. De resoluties in eerdere jaren werden overigens steeds weggestemd door een meerderheid van met China sympathiserende ontwikkelingslanden.

De Europese Unie kon het begin deze week niet eens worden over een kritische China-resolutie. In plaats daarvan zal de EU een tekst indienen waarin ontwikkelingslanden wordt opgeroepen respect te tonen voor democratische beginselen.

Meer over