Republikeinse moraalridder blijkt zelf overspel te plegen

Senator John Ensign gold als rijzende ster bij de Republikeinen. Tot bleek dat hij vreemd ging met een medewerkster...

WASHINGTON Voor sommigen mag het een geruststelling zijn wanneer moraalridders van hun voetstuk vallen en zelf zondaars blijken, zoals nu senator John Ensign. Voor de Republikeinen is het ontluisterend.

Ensign (51), een conservatieve senator voor de staat Nevada, vloog dinsdag naar zijn thuisstad Las Vegas om een bekentenis te doen: hij heeft van december 2007 tot augustus 2008 een buitenechtelijke verhouding gehad met een campagnemedewerkster. Ze was getrouwd met een van zijn Senaatsmedewerkers. Volgens de media gaat het om Cynthia Hampton (46).

‘Ik betreur mijn handelingen ten zeerste en heb veel spijt’, zei Ensign. ‘Het is absoluut het slechtste dat ik ooit heb gedaan in mijn leven’. Hij legde uit: ‘Onze gezinnen waren goed bevriend. Dat heeft me in situaties gebracht die tot mijn ongepaste gedrag leidden.’

Volgens ingewijden moest Ensign de affaire opbiechten omdat Hamptons echtgenoot zwijggeld eiste. Sinds vorige maand werkt het paar niet meer voor de senator.

Ensigns vrouw Darlene verzekerde in een verklaring dat ‘ik van mijn echtgenoot houd’ en dat hun huwelijk ‘sterker’ is geworden door de affaire.

Maar dat maakt de politieke schade er niet minder op. John Ensign is immers dezelfde die in 1998 president Bill Clinton opriep af te treden na diens verhouding met stagiaire Monica Lewinsky: ‘Hij heeft geen geloofwaardigheid meer.’

En dezelfde die zijn Republikeinse collega Larry Craig ‘genant’ noemde toen die twee jaar geleden werd gearresteerd omdat hij ontucht met een man had willen begaan op een luchthaven-wc – Ensign drong aan op zijn opstappen.

Ensign is lid van de christelijke beweging ‘Promise Keepers’, die huwelijkstrouw voorstaat. Hij doet het goed op tv en gold als een mogelijke leider voor de stuurloze Republikeinen. Onlangs was hij in Iowa, proefterrein voor presidentskandidaten. Maar woensdag moest hij opstappen als voorzitter van de Republikeinse ‘politieke commissie’, een hoge positie.

Meer over