Republikeinse gouverneur Florida legt onder zware druk wapenverkoop enigszins aan banden

Drie weken na het bloedbad op een middelbare school in Florida waarbij zeventien scholieren en leraren omkwamen heeft gouverneur Rick Scott zijn handtekening gezet onder een wet die de verkoop van wapens enigszins aan banden legt. Scott, een Republikein met nauwe banden met de wapenlobby NRA, stond onder zware druk van ouders en medescholieren van de slachtoffers.

Rick Scott. Beeld afp
Rick Scott.Beeld afp

'Het is tijd voor ons om samen te komen, onze mouwen op te rollen en de zaak voor elkaar te krijgen', zei Scott, toen hij de wet ondertekende. Florida is de staat die consequenties trekt uit het bloedbad, dat werd aangericht door een gefrustreerde scholier, bewapend met een halfautomatisch AR-15-geweer. De maatregel valt op omdat Florida bekend staat als de 'Gunshine State', een laboratorium voor de NRA waar wapenbezitters de afgelopen jaren juist steeds meer ruimte kregen.

De nieuwe wet voorziet in een wachttijd van drie dagen voor mensen die geweren kopen. Verder gaat de minimumleeftijd voor het aanschaffen van wapens omhoog van 18 naar 21 jaar. Ook wordt de verkoop en het bezit van zogenoemde stuiterkolven, waarmee een halfautomatisch geweer kan worden omgetoverd in een snelvuurwapen, verboden.

De schutter die vorig jaar in Las Vegas 58 mensen doodschoot vanuit een hotelraam, gebruikte zo'n stuiterkolf. In de regen van kogels die hij op de bezoekers van een muziekfestival afvuurde, raakten meer dan vijfhonderd mensen gewond.

De wet geeft de politie ook meer bevoegdheden om mensen hun wapens af te nemen, als ze als een gevaar voor hun omgeving worden gezien. Net als na andere schietpartijen was de standaard reactie van de NRA en veel Republikeinen dat het aan de geestesgesteldheid van de dader lag, niet aan het bezit van wapens.

Florida gaat geld steken in het bewapenen en trainen van een deel van het personeel op scholen. Maar Scott, die tot nog toe altijd de beoordeling 'uitmuntend' van de NRA kreeg, was tegen het bewapenen van het onderwijzend personeel, zoals president Trump na het bloedbad voorstelde.

De NRA klaagt dat de wet tegen het in de grondwet vastgelegde recht op het dragen van wapens indruist. De wapenlobby daagde Florida direct na de ondertekening van de wet voor de rechter, omdat dit recht volgens hen niet mag worden beperkt.

Scott, die het later dit jaar wil opnemen tegen de Democratische senator Bill Nelson, gaat er waarschijnlijk vanuit dat hij meer stemmen kan halen als hij luistert naar de roep om strengere wapenwetten. Volgens een recente opiniepeiling is de overgrote meerderheid van de inwoners van Florida voor de langere wachttijd en het verhogen van de minimumleeftijd voor het kopen van een wapen.

Op federaal niveau is er nog weinig beweging gekomen, ondanks de belofte van president Trump dat er iets zal worden gedaan om wapenwetten strenger te maken. Wel praat het Huis van Afgevaardigden over Trumps voorstel om leraren te bewapenen.

Meer over