Update

Republikeinse conventie begint met geschreeuw

De Republikeinse conventie is maandagavond in een schreeuwpartij ontaard. Verschillende gedelegeerden gilden door elkaar heen. Sommigen riepen op tot een hoofdelijke verkiezing over de verkiezingsregels, anderen schreeuwden 'We want Trump'.

Redactie
Gedelegeerden op de Republikeinse conventie maandag in Cleveland. Beeld afp
Gedelegeerden op de Republikeinse conventie maandag in Cleveland.Beeld afp

Een groep Republikeinen die tegen het kandidaatstellen van Trump is, probeerde maandag nog te veranderen hoe de partij een genomineerde kiest. De dissidenten willen dat de gedelegeerden vrij zijn om op een kandidaat naar keuze te stemmen, en dat ze niet hoeven stemmen op Donald Trump die als winnaar uit de voorverkiezingen kwam.

Voor een stemming om de regels te veranderen hadden de anti-Trumpers genoeg handtekeningen nodig. De dissidenten lieten maandag net na de opening weten dat ze die hadden verzameld. Ze wilden een hoofdelijke stemming over het veranderen van de regels, maar dat lukte niet. De Republikeinse partijleiding wil geen gedoe over de regels omdat ze op de conventie eenheid wil uitstralen.

Stampend
Dat beeld van eenheid mislukte faliekant toen meerdere Trump-tegenstanders het op een brullen zetten: 'Roll call, roll call', een oproep tot een hoofdelijke stemming. De Republikeinse partij zei echter dat er tóch niet genoeg handtekeningen binnen waren gekomen. En daarom werden de stemmen niet één voor één geteld maar mochten de gedelegeerden hun 'ja' of 'nee' roepen, een gebruikelijke manier van stemmen. Op grond van het volume kreeg de motie om de regels te veranderen een overtuigend 'nee'.

De anti-Trumpers moesten daarop hun nederlaag toegeven en liepen stampend naar de uitgangen. Even daarvoor was de bijeenkomst in de stad Cleveland nog een gezapige bedoening. Na een paar minuten geschreeuw uit te zenden, zette het YouTube-kanaal van de conventie weer snel de muziek van een slaperig rockbandje in. De poging tot een stemronde van de Trump-tegenstanders was veelal symbolisch. Ze hadden vervolgens nog een meerderheid van de gedelegeerden moeten overtuigen tegen Trump te stemmen.

Tien dingen die je moet weten over de Republikeinse conventie

De conventiehal in Cleveland, Ohio. Beeld afp
De conventiehal in Cleveland, Ohio.Beeld afp

Verrassing

Trump zelf heeft nog niet gereageerd op de tumult. Hij liet eerder op de dag weten dat hij een verrassingsoptreden zal geven op de Republikeinse conventie in Cleveland. Gewoonlijk komt de genomineerde pas op de laatste avond van de conventie op het podium, maar Trump wilde in de nacht van maandag op dinsdag zijn vrouw Melania introduceren.

De voorzitter van de Republikeinse partij, Reince Priebus, opende maandag de conventie. Hij vroeg om een moment stilte voor de omgekomen politieagenten in de Verenigde Staten. 'Ons land is in rouw bij zulke afschuwelijke moorden', aldus Priebus die daarmee verwees naar de gedode politieagenten in Dallas, en zondag in Baton Rouge.

De Republikeinen wijzen deze week in een groots partijcongres in de staat Ohio hun kandidaat aan voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Van maandag tot en met donderdag verschijnen tientallen sprekers op het podium, onder wie veel Trump-gezinsleden. Donald Trump is donderdagavond nogmaals aan de beurt nadat hij naar verwachting wordt gekozen als de genomineerde.

undefined

Volgens Volkskrant-correspondent Michael Persson is de poging van de anti-Trumppers om een coup te plegen op de conventie een laatste stuiptrekking.

Afwezig

Bij de opening van de conventie werd maandag het Amerikaanse volkslied gezongen. Het thema maandag is 'Make America Safe Again'. Daarna kregen in het middagprogramma minder bekende Republikeinen kort het woord. Onder hen waren veel vrouwen en minderheden.

Op de sprekerslijst ontbreekt deze dagen een aantal prominente Republikeinen. Zowel voormalig presidentskandidaat John Kasich als gouverneur van South Carolina Nikki Haley zijn opvallend afwezig, maar ze lieten via een videoboodschap maandag van zich horen. Kasich is ook de gouverneur van de staat Ohio waar de conventie wordt gehouden. Nadat hij uit de race voor het presidentschap stapte, heeft hij geen toenadering gezocht tot Trump. Trumps campagnemanager haalde maandag hard uit naar Kasich. Hij zei dat de 'humeurige' gouverneur een 'gênante' beslissing heeft gemaakt door niet naar de conventie te komen.

Inmiddels zijn de eerste grotere protesten in Cleveland van start gegaaan. De demonstranten mogen niet dicht bij het congrescentrum komen waar de conventie wordt gehouden. Volgens de eerste berichten zijn de demonstraties vreedzaam. Vooraf werd gevreesd voor gewelddadig protest. Trump-rally's trokken de afgelopen maanden opgefokte voor- en tegenstanders van de omstreden kandidaat.

Kimberly Yee, Republikein uit Arizona, liet zich maandagmiddag in een korte toespraak voorstaan op haar Chinese wortels. Beeld epa
Kimberly Yee, Republikein uit Arizona, liet zich maandagmiddag in een korte toespraak voorstaan op haar Chinese wortels.Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over