Republikeins Congreslid bekent schuld in corruptieschandaal VS

Een Republikeins lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag schuld bekend in de geruchtmakende corruptieaffaire rond de voormalige lobbyist Jack Abramoff....

Het gaat om Bob Ney, die voor de rechter verklaarde schuldig te zijn aan het afleggen van valse verklaringen en samenspanning. Ney erkende in ruil voor geld, cadeaus en wederdiensten zich in het Congres te hebben ingezet voor de belangen van Abramoff en diens cliënten. De verwachting is dat Ney op korte termijn zijn vertrek uit de politiek bekend zal maken. Republikeinse en Democratische leiders hebben verklaard een afzettingsprocedure tegen hem te beginnen als hij niet opstapt.

Abramoff zelf is begin dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar wegens zijn corruptiepraktijken. In een tweede strafzaak werkt hij mee met justitie. De verwachting is dat hij in ruil voor strafvermindering een flink boekje open zal doen over zijn 'invloedhandel', waarbij tot wel twintig leden van het Congres betrokken zouden zijn, voor het merendeel Republikeinen.

De zaak tegen Abramoff draait onder meer om de illegale koop van een aantal casinoboten in Florida en het oplichten van verschillende indianenstammen voor miljoenen dollars, samen met zijn compagnon Michael Scanlon. Abramoff bouwde in de loop der jaren een aanzienlijk netwerk op in Washington en onderhield nauwe banden met veel leden van het Congres. Abramoff kon van alles gedaan krijgen, mits er maar betaald werd.

Onder de politici die averij hebben opgelopen is de voormalige Republikeinse meerderheidsleider in het Huis, Tom DeLay. De affaire komt de Republikeinen, die zwaar onder vuur liggen in de peilingen, zeer slecht uit omdat de corruptiezaak in combinatie met de steeds onpopulairdere Irak-oorlog er voor dreigt te zorgen dat ze hun meerderheid in het Huis kwijtraken.

Meer over