Republikeinen VS willen sancties Iran handhaven

In de Verenigde Staten hebben 36 senatoren van de Republikeinse Partij president Barack Obama opgeroepen de sancties tegen Iran te handhaven. Volgens de parlementariërs zijn testen met ballistische raketten door Iran 'een schaamteloze minachting van de internationale verplichtingen' van het land.

Een militaire parade in Iran, in september van dit jaar. Beeld epa
Een militaire parade in Iran, in september van dit jaar.Beeld epa

De parlementsleden hebben dat geschreven in een brandbrief die woensdag bij de president werd ingediend. Onder de ondertekenaars is meerderheidsleider Mitch McConnell. Volgens de senatoren kan Iran met de nieuwe rakettechnologie die het aan het testen is Israël en Amerikaanse militaire bases in de regio aanvallen.

Het plan om economische sancties tegen Iran op te heffen is onderdeel van het atoomakkoord dat Iran en zes wereldmachten in juli bereikten. In ruil voor beperkingen van en toezicht op het atoomprogramma in Iran, versoepelen westerse landen de sancties.

'Het is een fout om het Iraanse raketprogramma los te zien van het Iraanse nucleaire programma', staat geschreven in de brief die is ingezien door persbureau Reuters. Initiatiefnemer van de brief was senator Kelly Ayotte, die lid is van de Amerikaanse parlementscommissie voor de strijdkrachten.

Dichter bij atoombom
De Republikeinen en een aantal Democraten zijn al langer kritisch op de atoomdeal. Ze zien het als een historische fout, omdat Iran met de deal juist een stap dichter bij een atoombom zou zijn gekomen.

In oktober werd bekend dat het islamitische land ballistische raketten test. Uit een rapport bleek dinsdag dat Iran raketten test die kunnen worden uitgerust met een kernkop. Dat is in strijd met een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Meer over