Republikeinen VS kiezen nieuwe fractievoorzitter

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse Partij in de Verenigde Staten heeft donderdag John Boehner gekozen als fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden. Hij volgt Tom DeLay op, die vorig jaar moest aftreden nadat hij was aangeklaagd wegens financiële malversaties.

Boehner versloeg nipt zijn voornaamste tegenstrever Roy Blunt, die bekendstaat als een vertrouweling van DeLay en tot dusver als diens vervanger optrad. De afgevaardigde van de staat Ohio beloofde tijdens zijn campagne de ,,geest en visie'' binnen de 'Grand Old Party' te herstellen.

De keuze voor Boehner komt als een verrassing. Blunt leek lange tijd de beste papieren te hebben. Zijn campagne werd de afgelopen weken echter bemoeilijkt door zijn nauwe banden met lobbyisten in Washington. Het parlement is verwikkeld in een schandaal rond illegale campagnefinanciering en corruptie, waarin de invloedrijke Republikeinse lobbyist Jack Abramoff centraal staat.

Democratisch complot

DeLay meent dat de beschuldigingen aan zijn adres een Democratisch complot zijn, en wilde aanvankelijk proberen zijn baan als fractieleider terug te krijgen. Hij zag daar echter onder druk van vooraanstaande partijgenoten van af. Abramoff geldt als een goede vriend en zakenpartner van DeLay.

Later dit jaar vinden verkiezingen plaats waarin een deel van de zetels in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat op het spel staat. De Republikeinen hebben nu in beide kamers van het parlement de meerderheid, maar dreigen die onder invloed van het corruptieschandaal te verliezen.

Meer over