Republikeinen schrikken terug voor 22 miljoen onverzekerden onder Trumpcare

De nieuwe zorgwet van de Republikeinen hangt aan een zijden draadje, nadat de Rekenkamer maandag voorspelde dat die voor miljoenen Amerikanen slecht zal uitpakken. Het al dan niet vervullen van de jarenlange belofte om Obamacare te verwerpen zal grote invloed hebben op de richting van de regering-Trump.

Een demonstrant houdt een bordje omhoog met 'Trumpcare is nepzorg' op een bijeenkomst eerder dit jaar. Beeld afp
Een demonstrant houdt een bordje omhoog met 'Trumpcare is nepzorg' op een bijeenkomst eerder dit jaar.Beeld afp

De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell besloot dinsdag een stemming over het voorstel uit te stellen, omdat er te veel tegenstand is. Gematigde senatoren vinden het voorstel te hard, conservatieve senatoren vinden het niet hard genoeg. Bij elkaar zijn er minstens een handvol dissidenten, meer dan de twee die de Republikeinen zich kunnen veroorloven.

De Republikeinen gaan nu terug naar de tekentafel om het wetsontwerp aan te passen en zo genoeg tegenstanders te paaien met (financiële) concessies.

4 juli

De extra tijd betekent dat de senatoren, die komend weekend naar hun thuisstaten afreizen voor een kort reces rond de nationale feestdag 4 juli, met veel kiezers zullen worden geconfronteerd die zich sterk verzetten tegen 'Trumpcare'. De munitie voor dat verzet is geleverd door de Rekenkamer van het Congres (CBO). Uit de doorrekening van het wetsvoorstel - officieel de Better Care Reconciliation Act geheten - blijkt dat er over acht jaar 22 miljoen Amerikanen minder verzekerd zijn dan wanneer Obamacare wordt voortgezet. Voor veel arme en oudere Amerikanen zullen de premies of eigen bijdragen fors omhooggaan; een 64-jarige Amerikaan die 56.800 dollar verdient, zal straks 20 duizend dollar betalen in plaats van 7.000.

Kern van het Republikeinse voorstel is dat de verzekeringsplicht wordt afgeschaft. Daardoor zullen veel gezonde Amerikanen zich niet meer verzekeren, waardoor het voor de rest duurder wordt.

Oud-presidentskandidaat Bernie Sanders van de Democraten spreekt de demonstranten toe voor het Capitool. Beeld afp
Oud-presidentskandidaat Bernie Sanders van de Democraten spreekt de demonstranten toe voor het Capitool.Beeld afp

Ook willen de Republikeinen de uitgaven aan het ziekenfonds Medicaid beperken, wat tot miljoenen minder verzekerden zal leiden. De besparingen worden omgezet in belastingverlagingen voor de rijkere bovenlaag.

Daarmee scheelt het Senaatsvoorstel niet zo veel van het voorstel dat eerder door het Huis van Afgevaardigden is aangenomen. President Trump noemde dat eerste voorstel vorige week 'gemeen', ook al vierde hij de aanname ervan vorige maand in de tuin van het Witte Huis.

Protest tegen Trumpcare: 'zorgstelsel = leven' Beeld afp
Protest tegen Trumpcare: 'zorgstelsel = leven'Beeld afp

Aanvalsspotjes

Bij een persbriefing dinsdagmiddag wilde een woordvoerder niet zeggen wat Trump van de nieuwe senaatsversie van Trumpcare vindt (Vraag: 'Gemener, even gemeen, minder gemeen?' Antwoord: 'Ik heb dat niet met hem besproken.').

Maar een aan Trump gelieerde groep, America First Policies, probeerde de afgelopen dagen de dissidente senatoren in het gareel te dwingen met gerichte aanvalsspotjes in hun thuisstaten. 'Als u tegen deze wet bent zijn wij tegen u, senator Heller', hoorde je in een van de spotjes. 'Heller staat nu aan de kant van Pelosi.' Met die beschuldiging werd senator Dean Heller uit Nevada aan de onder Republikeinen gehate voorvrouw van de Democraten gekoppeld. Boodschap: als je ons verraadt, kun je je herverkiezing volgend jaar wel vergeten.

Aan de andere kant kan juist een ja-stem politici als Heller in kwetsbare staten (Nevada werd vorig jaar door Clinton gewonnen) de kop kosten. Die afweging zullen zij de komende dagen maken.

McConnell heeft nu ongeveer 200 miljoen dollar om de gematigde Republikeinen over te halen. Gaat dat lukken? 'Het is moeilijk te zien hoe enig gesleutel mijn zorgen kan wegnemen', zei senator Susan Collins uit Maine, waar veel landelijke kiezers erop achteruit zullen gaan.

undefined

Op de trappen van het Senaatsgebouw werd gedemonstreerd tegen Trumpcare. Beeld afp
Op de trappen van het Senaatsgebouw werd gedemonstreerd tegen Trumpcare.Beeld afp

Lees verder

De 'vergeten' Amerikanen betalen de prijs
De nieuwe zorgwet zal vooral in het voordeel zijn van rijke Amerikanen, schreef buitenlandredacteur Bert Lanting eerder in het commentaar van de Volkskrant.

Amerikanen mogen weer kiezen
Het door de Republikeinen gehate 'Obamacare' wordt vervangen door 'Trumpcare'. Dat betekent straks minder overheidsbemoeienis, maar ook een uitgekleed basispakket.

Trumpfilter
Nieuws over Donald Trump: soms vermakelijk, soms verontrustend en soms gewoon heel raar. We kunnen ons voorstellen dat al dat nieuws nogal overdadig overkomt. Daarom verdelen we het in verschillende categorieën. Wat is echt belangrijk, wat is eigenlijk gewoon business as usual en wat is vooral afleiding?

Meer over