Republikein vertrouwt Trump met 4.700 kernwapens VS

De Republikeinse kiezers vertrouwen de soms heetgebakerde en emotionele Donald Trump wel degelijk met Amerika's 4.700 kernwapens. Ook zien ze hem als de beste kandidaat om de economie aan te pakken en om met buitenlandse leiders om te gaan. Als opperbevelhebber van de Amerikaanse krijgsmacht geniet Trump ook de meeste voorkeur. Dit blijkt uit een nieuwe opiniepeiling.

Donald Trump. Beeld reuters
Donald Trump.Beeld reuters

De resultaten van de Reuters/Ipsos-peiling, die dinsdag werden gepubliceerd, zijn goed nieuws voor Trump. Diverse Republikeinse concurrenten, onder wie Jeb Bush, wijzen er al maanden op dat de voormalige reality tv-ster politiek te onervaren is om een supermacht als de VS te leiden.

Bush maakte vorige maand zelfs een campagne-video waarin wordt gezegd dat Trump niet geschikt is om de leiding te krijgen over Amerika's enorme atoomarsenaal. Ook wordt erop gewezen dat de vastgoedmiljardair zelf heeft toegegeven dat hij zijn informatie over belangrijke militaire zaken haalt uit televisieprogramma's.

Hoewel rivaal Ben Carson met 39 procent het meest vertrouwd wordt met de rode nucleaire knop, is opvallend dat Trump op dit terrein goed scoort. Hij komt op de tweede plaats met 34 procent. De politiek meer ervaren Marco Rubio, die senator is, komt op de derde plaats met 27 procent. Als beste opperbevelhebber worden Trump en Carson gezien, elk met 40 procent.

Koploper

Als het gaat om onderhandelingen met buitenlandse leiders, geniet Trump de meeste voorkeur: 41 procent. Carson volgt met 39 procent. Rubio, die lid is van de invloedrijke Buitenland-commissie van de Senaat, komt op de derde plaats met 31 procent. Rubio deed het goed in het derde Republikeinse debat en wijst voortdurend op zijn ervaring op het terrein van de buitenlandse politiek.

Zoals verwacht zien de Republikeinen Trump ook als de beste kandidaat om de Amerikaanse economie aan te pakken. Maar liefst 59 procent kiest hem. De kiezers trekken zich niets aan van sommige concurrenten, zoals Bush, die betogen dat ze als gouverneur de economie in hun staat hebben laten groeien. Bush komt niet eens voor in de top-4.

Uit de peiling blijkt overigens dat Trump nog altijd de populairste Republikeinse kandidaat is. Zo'n 31 procent van de Republikeinse kiezers steunt Trump, gevolgd door Carson met 18 procent. Rubio en Bush staan beide met tien procent op de derde plaats. Uit een peiling vorige week bleek dat Trump, voor het eerst sinds juni, niet meer de koploper was. Hij werd voorbijgestreefd door Carson.

Boek

Trump trekt sinds dinsdag weer volop de aandacht in de VS met zijn nieuwste boek. In 'Crippled America' schrijft de miljardair over zijn vele successen maar geeft Trump weinig inzicht in het beleid dat hij als president zal uitvoeren. Zoals verwacht staat het boek vol met pikante aanvallen op zijn tegenstanders en belangrijke figuren in de media.

'Politici wijzen erop hoe 'succesvol' ze waren toen ze de baas waren van een groot bedrijf', schrijft hij venijnig over concurrent en voormalig Hewlett Packard-topvrouw Carly Fiorina, zonder haar bij naam te noemen. 'Waar ze 30 duizend banen wegsneden, banen die naar het buitenland verdwenen. Dat maakt ze dus deskundig op het gebied van werkgelegenheid.'

Trump erkent dat hij nu volop de media gebruikt om de aandacht te trekken. 'Ik gebruik de media zoals ze mij ook gebruiken: om aandacht te trekken. Zodra ik die aandacht heb, is het aan mij om het te gebruiken in mijn voordeel.' Over Obama's voorliefde voor golf: 'President Obama gaat er prat op dat hij golf spelt. Maar hij speelt het niet met de juiste mensen. Hij zou golf moeten spelen met slimme mensen die ons land vooruit kunnen helpen.' Uiteraard bedoelt Trump zichzelf.

Meer over