Republikein mag met witte ballon en T-shirt naar de Dam

Individuen mogen op 30 april op de Dam een wit T-shirt dragen met een kritische tekst over de monarchie, een witte ballon dragen of met een witte zakdoek zwaaien. Dat is de uitkomst van een gesprek dat burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam woensdag had met vertegenwoordigers van het Nieuw Republikeins Genootschap. De republikeinen hebben wit gekozen als actiekleur voor 'minder monarchie'.

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Demonstreren met meerdere mensen is op de Dam niet toegestaan, lichtte de woordvoerder van de burgemeester toe. 'Maar als individu mag je uiting geven aan je onvrede over de monarchie, zolang het binnen de grenzen van de wet gebeurt. Wij willen de grondwettelijke vrijheden vanzelfsprekend niet aantasten.'

Iemand die alleen staat en boe roept of een spandoek met een kritische tekst bij zich draagt, zal ongemoeid worden gelaten. 'Als je echter 250 vrienden oproept om allemaal op de Dam te gaan staan met een witte ballon, is het een demonstratie.' De politie, die ook bij het gesprek aanwezig was, zal 'relaxed en in alle redelijkheid' optreden.

Bij het Nieuw Republikeins Genootschap was onduidelijkheid of ze zich ook op de Dam mochten manifesteren, nadat de aanstaande koning Willem-Alexander in een tv-interview had aangegeven geen moeite te hebben met demonstraties tegen de monarchie.

De gemeente had al zes plekken in de stad aangewezen waar demonstraties mogen plaatsvinden. Het Nieuw Republikeins Genootschap is tevreden over het gesprek met de burgemeester en heeft het Waterlooplein uitgekozen voor de manifestatie.

'Wij zullen mensen niet oproepen om naar de Dam te gaan', liet voorzitter Anjo Clement weten. 'We proberen zo min mogelijk de confrontatie te zoeken.' Hij verwacht zo'n 1000 mensen bij de actiebijeenkomst op het Waterlooplein.

Meer over