Rentepreken voor eigen parochie

Amerikanen en Europeanen voeren een ordinaire ruzie over de rentestand. De Amerikaanse minister Paul O'Neill van Financiën zei vorige week 'perplex' te staan over het Europese optimisme over de economische groei....

Daar voelen de Europeanen niks voor. Tijdens de Europese top van ministers van Financiën in het Zweedse Malmö verdedigde bankpresident Wim Duisenberg het beleid van de ECB. Volgens hem blijft de groei in Europa redelijk op peil. Een renteverlaging is op dit moment niet verstandig vanwege het gevaar op inflatie.

Het gestoei over de juiste rentestand zal het komende weekeinde binnenskamers worden voortgezet, als bankiers en ministers in Washington bijeenkomen voor een IMF-vergadering. Maar heeft iemand in dit rentedebat nu het gelijk aan zijn zijde?

Nee, niemand. Beide kampen preken voor eigen parochie.

Duisenberg wil graag de inflatie in toom houden. Als hij de rente verlaagt, wakkert hij de geldontwaarding juist aan. Als hoeder van de Europese munt moet hij dat voorkomen. Bovendien is Duisenburg optimistisch gestemd over de Europese groei. Hij denkt dat Europa de Amerikaanse recessie aardig kan weerstaan. Een renteverlaging om de economie aan te zwengelen is dus overbodig.

Duisenberg heeft ook belang bij dit positieve praatje. Hij wil geen paniek zaaien. De Nederlandse bankpresident Nout Wellink ergert zich aan dit optimisme. Hij waarschuwde in Het Financieele Dagblad voor een te rooskleurige groeiverwachting.

De Amerikanen hebben juist baat bij een lagere Europese rente. Door de recente renteverlaging in de Verenigde Staten brengen beleggers hun geld vanuit de VS over naar Europa. De Europese rente is namelijk iets hoger en lokt investeerders. De Amerikanen hebben deze geldschieters juist zelf hard nodig om hun gigantische handelstekort te financieren. Alleen een Europese renteverlaging kan deze bedreigende kapitaalvlucht indammen.

Lagere rente leidt bovendien tot meer investeringen en consumptie. Daardoor versnelt de Europese groei, waarvan ook de VS op korte termijn profiteert. Dat deze extra groei de Europese inflatie aanwakkert, zal de Amerikanen een zorg zijn.

De VS hebben overigens op lange termijn geen baat bij een renteverlaging. Als de euro in waarde stijgt, zullen Europeanen voor hetzelfde geld meer Amerikaanse producten kunnen kopen. Zo stijgt de Amerikaanse export en raakt de stagnerende economie uit het slop. Maar de Amerikaanse minister van Financiën heeft niet het geduld om op een aantrekkende export te wachten.

Conclusie: Duisenberg is te optimistisch, de Amerikaanse minister van Financiën O'Neill te opportunistisch.

Meer over