nieuwsstudieschuld

Rente op studieleningen waarschijnlijk niet omhoog

De rente op studieleningen wordt waarschijnlijk toch niet verhoogd. Minister Van Engelshoven (Onderwijs) concludeerde dinsdagavond bij een debat in de Eerste Kamer volgens het AD dat het kabinetsplan ‘niet op veel draagvlak kan rekenen’. Ze gaat terug naar het kabinet voor beraad.

Studenten protesteren op de Dam tegen het plan van minister Van EngelshovenBeeld ANP/Evert Elzinga

Anne-Wil Duthler, voorheen van coalitiepartij VVD en sinds april onafhankelijk, zei eerder dat de kans groot was dat ze volgende week tegen het wetsvoorstel zal stemmen. Daarmee zou het plan een meerderheid verliezen: alle oppositiepartijen waren al tegen. Ook de fractie van Van Engelshoven, D66, liet via senator Alexander Rinnooy Kan weten grote zorgen te hebben over het voorstel, dat de schatkist in 2060 226 miljoen zou opleveren.

Volgens het plan zouden studieleningen niet meer voor vijf jaar worden vastgezet, maar voor tien jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger het tarief, dus zouden de kosten voor studenten stijgen. Bij een gemiddelde studielening van 21 duizend euro met een looptijd van 35 jaar zouden ex-studenten 5 duizend euro meer kwijt zijn, becijferde de NOS. Jongerenorganisaties maakten met een brandbrief en petitie duidelijk dat de betaalbaarheid van studeren in gevaar komt. 

Is het sociaal leenstelsel voor studenten echt asociaal? De belangrijkste bezwaren tegen het sociaal leenstelsel op een rijtje.

Studentenorganisaties zijn verontwaardigd over het plan van minister Van Engelshoven om de rente op de studieschuld te verhogen. Vier vragen over het plan.

Meer over