Rente Griekenland explodeert

Investeerders en beleggers vrezen dat een schuldsanering onvermijdelijk is, waardoor forse verliezen dreigen...

Amsterdam Investeerders en beleggers hebben geen enkel vertrouwen meer in Griekenland. De rente op Griekse overheidsobligaties ging maandag bijna verticaal omhoog.

Steeds meer investeerders en beleggers verwachten dat Griekenland uiteindelijk zijn schulden zal moet saneren, waardoor obligatiehouders met forse verliezen zullen worden opgezadeld. De financiële markten achten Griekenland niet langer in staat om financieel orde op zaken te stellen, ook niet nu de het land steun heeft gezocht bij de eurolanden en het IMF. Het reddingsplan van de eurolanden geldt alleen voor 2010. Het is bovendien de vraag of Griekenland aan de gestelde voorwaarden kan voldoen.

De rente op 3-jaarsleningen steeg 2,5 procentpunt naar 12,4 procent. Dat is 7,4 procent meer dan de rente die Griekenland betaalt op de 3-jaarsleningen die de eurolanden ter beschikking hebben gesteld. Ook de andere rentetarieven schoten omhoog. Wie nu in tienjaarsobligaties belegt, krijgt een rente van bijna 10 procent.

Een schuldsanering zal in heel Europa schade aanrichten. Franse en Duitse banken hebben grote hoeveelheden Griekse staatsobligaties in bezit, maar ook Nederlandse pensioenfondsen zullen klappen oplopen. De laatste grote landen die tot een schuldsanering werden gedwongen waren Rusland (1998) en Argentinië (2001).

Ondertussen neemt de angst toe dat ook andere eurolanden met grote schulden het IMF en de EU om steun zullen gaan vragen. Dit geldt vooral voor Ierland, Spanje en Portugal, aldus de gerenommeerde Harvard-professor Kenneth Rogoff. Die landen zijn volgens hem ‘opmerkelijk kwetsbaar’. ‘Het is meer dan waarschijnlijk dat we de komende twee tot drie jaar een IMF-programma in minstens nog één ander land in het eurogebied nodig zullen hebben.’

Commentaar Pagina 22

Meer over