Rennen tegen een andere 'ik'

Snelheid, hoogte, diepte, verbranding, vooruitgang; de nieuwe sporthorloges van TomTom meten alles. En wie te hard van stapel loopt, wordt tot de orde gepiept.

Voor de topman van een bedrijf dat al 23 jaar automobilisten de pecunia uit de pocket klopt, deed Harold Goddijn van TomTom vorig jaar oktober een opmerkelijke ontboezeming. Hij zei dat zijn bedrijf geld wil gaan verdienen aan de voetganger. Niet met navigatiehulpjes. Maar door de verrichtingen van de tweevoetige mens in detail vast te leggen, tot de laatste meter, stap en calorie precies. Met sporthorloges.

Die wending komt niet uit de lucht vallen. De afgelopen drie jaar deden de Amsterdammers al kennis op met sporthorloges dankzij een een-tweetje met sportmoloch Nike. Nu gaan ze zelfstandig verder.

TomTom biedt twee modellen: de Runner puur voor de hardloper (169 euro) en de Multi-Sport (199 euro) voor triatleten, fietsers, zwemmers en loopbandlopers. Voor die laatste twee groepen zijn beide horloges uitgerust met een bewegingssensor. Die biedt een alternatief voor beroerde ontvangst van het GPS-signaal indoor. In de sporthorloges zit gewoon een kleine antenne. Zelfs buiten moet je soms lang wachten op bereik.

TomTom levert zijn sporthorloges met een grote kunststof polsband, op vele diktes instelbaar, waarin je de horlogekast met elektronica klikt. Het is geen betrouwbare constructie. Als je de band afdoet, moet je goed oppassen dat het horloge er niet uitfloept.

De Runner en Multi-Sport zijn voorzien van een eenvoudig menu, waar je met een platte stuurknop doorheen bladert. Standaard toont het horloge de datum en tijd. Er is een menu voor de instellingen en een ander voor het vastleggen van een 'activiteit' en de bediening van een stopwatch. Het zwart-witbeeldscherm is goed leesbaar.

De twee horloges leggen een baaierd aan gegevens vast, waarvan een deel al is af te lezen op het kleine beeldscherm zelf. Leuk wordt het pas als je het horloge koppelt aan de MySports-website. De afgelegde afstanden, de duur van een parcours of rit, de gemiddelde snelheid en verbrande calorieën worden door de software in statistieken gegoten, zodat je kunt zien hoeveel vooruitgang je boekt.

Dankzij gps kan ook de hoogte worden vastgelegd en hoe steil een beklimming is. Wie voor 100 euro extra de optionele hartslagmeter en cadansteller koopt (trapfrequentie bij het fietsen) voegt nog meer meetgegevens toe.

In het horloge is een virtuele trainer gebouwd die doelen stelt. Met piepjes en trillingen waarschuwt het horloge hoe ver je nog te gaan hebt, of dat je misschien te hard van stapel loopt (met het oog op je hart). Het leukst is de optie om tegen een andere 'ik' te rennen of te rijden. Je moet dan een eerder vastgelegde tijd zien te verbeteren: op het scherm zie je twee pijlen die elkaar achtervolgen.

Sinds een week is er ook een MySports-app beschikbaar (voor iOS; die voor Android is in de maak), die via Bluetooth verbinding legt met het sporthorloge. De accu van de Runner en Multi-Sport gaat 10 uur mee en zwemmers kunnen met het horloge tot 5 meter diep het water ingaan.

Goddijn en TomTom: met de Runner en de Multi-Sport zitten ze op de goede weg.

undefined

Meer over