Renato Sanches, supertalent met een schimmige leeftijd

Natuurlijk trekt ster Cristiano Ronaldo bij Portugal alle aandacht. En anders wel enfant terrible Ricardo Quaresma die zo beslissend was op dit EK tegen Kroatië en Polen. Maar ook jongeling Renato Sanches doet bij A Seleção van zich spreken. En niet alleen op sportief gebied.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Renato Sanches Beeld epa
Renato SanchesBeeld epa

Een supertalent wordt Sanches al genoemd door de Portugese media. Misschien is hij wel de opvolger van Ronaldo als leider van de Portugese nationale ploeg. Aan superlatieven geen gebrek als het om de pas 18-jarige aanvallende middenvelder, gaat die enkele jaren geleden nog door FC Twente werd afgewezen. De Tukkers konden Sanches en Miquel Pinto voor 250 duizend euro overnemen. In Enschede vonden ze echter dat ze te veel middenvelders hadden. Pinto kwam wel en voetbalt nog steeds bij Twente. Sanches bleef achter in Lissabon.

Ook in Enschede zal Sanches' uitverkiezing voor de Portugese EK-ploeg door bondscoach Fernando Santos als een verrassing zijn gekomen. De jongste debutant op een Europees voetbaltoernooi in de Portugese geschiedenis. Laat staan het bericht dat Bayern München begin deze zomer Manchester United en Real Madrid te slim af was en Sanches voor ruim 35 miljoen euro inlijfde.

Wie Sanches op het EK ziet voetballen, ziet kracht, durf, rust aan de bal en een krachtig schot dat in de kwartfinale de Poolse doelman te machtig was. Een echte straatvoetballer die een zelfverzekerdheid uitstraalt die je normaliter niet bij jongens van zijn leeftijd verwacht. En dat is nou precies waar sommigen bij Sanches, die bij Bayern een vijfjarig contract tekende, dan ook aan twijfelen.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld getty
Beeld getty

Achterstandswijk

Het was al het geval bij Benfica, waar de voetballer met Kaapverdische wortels op negenjarige leeftijd ging voetballen. Dat ging overigens niet vanzelf. Sanches wilde niet zomaar vertrekken uit Musgueira, een trieste achterstandswijk in Lissabon. Hij voetbalde er bij Águilas, naast voetbalclub ook sociaal vangnet voor de minderbedeelden. Pas toen de clubvoorzitter Sanches had verteld dat Benfica bereid was 750 euro en 250 ballen aan Águilas te geven als hij naar de Portugese topclub zou vertrekken, stemde hij eindelijk toe.

Bij Benfica viel Sanches, die een groot bewonderaar was van Edgar Davids en Clarence Seedorf, vooral op door zijn spel. Maar ook door zijn aversie voor het tactisch keurslijf van zijn trainers. Hij wilde vrij kunnen voetballen. Net als op straat in Musgueira. Bovendien begreep Sanches al die positiepraatjes niet. Bondscoach Santos zou nog altijd met behulp van waterflesjes zijn bedoelingen met het Portugese elftal aan Sanches uitleggen.

Renato Sanches in 2007, zijn eerste jaar bij Benfica. Beeld Facebook
Renato Sanches in 2007, zijn eerste jaar bij Benfica.Beeld Facebook

Microsoft-applicatie

Maar terug naar de discussie over Sanches' leeftijd. Het verhaal wil dat zijn vader vertrok toen hij vijf maanden oud was. Op zoek naar werk en geld in Frankrijk. Pas toen Sanches vijf jaar oud was, keerde zijn vader terug naar Lissabon. Wat bleek? Hij had Sanches nooit ingeschreven in het bevolkingsregister. En zo werd achteraf zijn geboortedatum op 18 augustus 1997 vastgesteld.

Vooral Benficas stadgenoot en aartsrivaal Sporting Lissabon trok deze datum herhaaldelijk in twijfel. Ook afgelopen seizoen, toen Sanches zich steeds nadrukkelijker in de kijker speelde, kwam steeds de vraag weer op: Is Sanches echt 18 of in werkelijkheid 23 of zelfs 24 jaar oud?

Sporting-supporters gingen zelfs nog een stap verder en onderwierpen twee foto's van sanches aan een speciale applicatie van Microsoft. Bij een foto van Sanches in het shirt van Portugal schatte de applicatie dat hij 30 jaar oud was. Een beeltenis van Sanches in het shirt van Benfica leverde zelfs een leeftijd van 33 jaar op.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Guy Roux

Benfica was woest en dreigde met juridische stappen. Hierop bleef het stil aan de kant van Sporting. Maar nu speelt de leeftijdskwestie opnieuw op. De legendarische Franse voetbaltrainer Guy Roux heeft weer vraagtekens gezet bij de leeftijd van Sanches: 'Hij zegt dat hij 18 jaar is. Maar ik denk dat hij serieus naar zijn verleden moet kijken. De geboortedatum in het bevolkingsregister is niet de juiste. Hij is minstens 24 jaar oud.'

Bondscoach Santos heeft het voor zijn voetballer opgenomen: 'Renato Sanches is in Portugal geboren, achttien jaar geleden. Daar is geen enkele twijfel over.' Sanches zelf is intussen klaar met de hele discussie. Hij focust zich liever met zijn ploeggenoten op de halve finale tegen Wales. In de hoop dat de Portugezen nu wel lukt wat in het voorportaal van de eindstrijd van 1984 en 2012 niet mogelijk bleek: de EK-finale halen.

undefined

Meer over