Remkes: kwijtraken AIVD-diskettes zeer ernstig

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt het ‘buitengewoon ernstig’ dat diskettes van de inlichtingendienst AIVD met staatsgeheime informatie op straat zijn beland...

In een brief aan de Tweede Kamer meldt Remkes dat de AIVD maatregelen neemt tegen de medewerker die vermoedelijk verantwoordelijk is het voor het verlies van de diskettes. Om welke ‘personele maatregelen’ het gaat, schrijft de bewindsman niet. De zaak wordt onderzocht door zowel de politie Rotterdam-Rijnmond als het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Rijksrecherche.

Remkes zei donderdag dat hij de inhoud van de diskettes, die in handen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn gekomen, nog niet exact kent. Maar hij sprak al wel van staatsgeheime informatie.

Op de diskettes staan onder meer rapportages over het seksleven van Pim Fortuyn en informatie over partijgenoten van Fortuyn. De AIVD eist de schijfjes terug en heeft De Vries ook gesommeerd niets ervan te openbaren in zijn televisieprogramma. De misdaadjournalist heeft aangekondigd in zijn uitzending van zondag aandacht te besteden aan de diskettes.

Volgens De Vries zijn de floppy's gevonden in een auto van een medewerker van de Regionale Inlichtingen Dienst, die aangestuurd wordt door de AIVD. De medewerker verkocht zijn auto met de diskettes er nog in. De nieuwe eigenaar leverde de diskettes af bij De Vries.

Remkes vindt het terecht dat de AIVD tegen De Vries heeft gezegd dat hij de informatie niet in zijn televisieprogramma mag gebruiken. De bewindsman wilde nog niet zeggen of hij eventueel naar de rechter stapt om te proberen te voorkomen dat De Vries het gevoelige materiaal zondag uitzendt. Volgens Remkes heeft De Vries daarin zelf een belangrijke verantwoordelijkheid. ‘Ik zal met grote belangstelling naar de uitzending kijken’, zei de minister.

Hij benadrukte verder dat het om redenen van staatsveiligheid vaker gebeurt dat de AIVD de achtergronden en integriteit van politici onderzoekt.

Korpsbeheerder en burgemeester Opstelten van Rotterdam zei donderdag niets te weten over de inhoud van de diskettes. Wel stelde hij dat uit het onderzoek moet blijken wie verantwoordelijk is voor het naar buitenkomen van de informatie. Na het onderzoek moet volgens Opstelten gekeken worden of de verantwoordelijke strafrechterlijk vervolgd moet worden of voor de tuchtrechter moet verschijnen.

Meer over