Rellen in banlieues niet gepland

De rellen in de Franse voorsteden zijn noch door drugsbendes, noch door fundamentalisten georganiseerd. De oorzaak is bovenal gelegen in de sociale achterstelling van de jongeren; een etnische of religieuze verklaring is er niet....

Die conclusies trekt de Franse inlichtingendienst in een vertrouwelijk rapport, waaruit het dagblad Le Parisien woensdag citeerde. De inlichtingendienst, die bekend staat om zijn omvangrijke netwerk in de voorsteden, gaat met haar analyse rechtstreeks in tegen de visie van minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, onder wie de dienst valt.

Sarkozy benadrukte als eerste politicus het ‘georganiseerde karakter’ van de opstand. In een interview met het weekblad Le Point zet hij deze week uiteen dat drugsbendes hun territorium tegenover de politie hebben willen afbakenen.

De controverse met de inlichtingendienst volgt op een meningsverschil tussen Sarkozy en het dagblad Le Monde over de antecedenten van de relschoppers. De krant concludeerde op basis van onderzoek bij rechtbanken dat een groot aantal verdachten nog nimmer met justitie in aanraking was geweest. Maar Sarkozy blijft volhouden dat ‘70 tot 80 procent’ van de jongeren ‘bekenden’ van de politie zijn.

Met zijn harde lijn in de voorsteden-kwestie weet Sarkozy de Fransen achter zich. Een royale meerderheid vindt dat hij de crisis goed heeft aangepakt. Dat staat in contrast met de opvatting van veel politici en deskundigen, die menen dat de minister met zijn harde taalgebruik (hij noemde de daders ‘tuig’) juist de rellen heeft aangewakkerd.

Volgens de inlichtingendienst hebben fundamentalisten ‘geen enkele rol gespeeld bij het ontketenen van de gebeurtenissen noch bij hun uitbreiding.’ De dienst constateert wel dat ze, net als representanten van extreem-rechts en extreem-links, ‘proberen om voordeel te trekken uit deze gebeurtenissen.’ Voor de toekomst is het rapport somber: ‘Te vrezen valt dat ieder nieuw, toevallig incident (dood van een jongere) een nieuwe geweldsgolf kan veroorzaken.’

Meer over