Rellen in Australisch detentiecentrum na dood vluchteling

In een detentiecentrum op Christmas Island waar vluchtelingen worden opgevangen, zijn maandagochtend vroeg rellen uitgebroken. Aanleiding is de dood van een man die in het centrum verbleef, aldus de BBC.

Het detentiecentrum op Christmasen Island. Beeld getty
Het detentiecentrum op Christmasen Island.Beeld getty

De Koerdische man uit Iran was zaterdag ontsnapt en werd zondag dood gevonden bij een klif. Zo'n honderd asielzoekers kwamen daarna in opstand. Bewakers zouden het centrum zijn ontvlucht nadat brand was gesticht en onder meer hekken en muren waren vernield. 'Er was geen noodteam, er was geen bewaking, er was niks. Ze zijn weggegaan. Ze flipten en zijn ervandoor gegaan', aldus een gedetineerde tegen ABC Radio.

Het detentiecentrum heeft laten weten dat het terrein nog steeds goed bewaakt wordt en dat niemand is ontsnapt. De immigratiedienst is bezig 'de orde te herstellen'. Tijdens de rellen zouden mensen gewond zijn geraakt. De dood van de Koerdische man wordt onderzocht.

Omstreden beleid

Christmas Island hoort bij Australië en ligt 380 kilometer ten zuiden van het Indonesische Java. Het eiland is één van de drie zogenaamde 'offshore asylum processing centres'. De Australische marine pikt bootvluchtelingen op op zee en brengt ze naar het eiland dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Australische luchthavens, buiten de Australische wet valt. Hier kunnen bootvluchtelingen dus geen asiel aanvragen. De maatregel heeft succes gehad, het aantal opgepikte vluchtelingen nam af van 20.647 in 2013 naar 1.057 in 2014.

Dit conservatieve asielbeleid wordt als het strengste ter wereld gezien. In 2013 won premier Tony Abbott de Australische verkiezingen met als belangrijkste belofte 'de vluchtelingenboten te stoppen'. Abbot werd afgelopen september opgevolgd door Malcolm Turnbull. Zijn populariteit is sindsdien flink gedaald, maar zijn immigratiebeleid wordt nog steeds door een groot deel van de Australiërs gesteund. Abbott beweert dat sinds december 2013 geen bootvluchteling voet aan wal heeft gezet. Zijn regering is niet van plan het beleid te wijzigen.

Vluchtelingen op Christmaseiland op een foto uit 2012. Gezichten zijn onherkenbaar gemaakt. Beeld anp
Vluchtelingen op Christmaseiland op een foto uit 2012. Gezichten zijn onherkenbaar gemaakt.Beeld anp
Meer over