nieuwshindoetempel

Religieuze spanningen in India na uitspraak Hooggerechtshof over hindoetempel in Ayodhya

Het Indiase Hooggerechtshof heeft Hindoes zaterdag toestemming gegeven een tempel te bouwen op een omstreden stuk grond in de stad Ayodhya. Er heeft eeuwenlang een moskee gestaan, maar die werd in 1992 afgebroken door hindoenationalisten, die ervan overtuigd waren dat de moskee op de resten van een hindoetempel was gebouwd. 

Een sadhu, een hindoeïstische heilige man, loopt langs paramilitairen die op wacht staan in de stad Ayodhya.Beeld AP

In de aanloop naar de uitspraak van het Hof, zijn de spanningen tussen hindoes en moslims weer opgelopen. In Ayodhya staan duizenden politieagenten en paramilitairen klaar om mogelijke protesten te onderdrukken en al honderden mensen zijn uit voorzorg al vastgezet. In sommige steden en regio’s zijn samenscholingen verboden, en is het internet tijdelijk platgelegd.

De kwestie verdeelt India al zeker 150 jaar lang, en heeft meerdere keren tot geweldsuitbarstingen geleid. Toen de moskee in ‘92 werd afgebroken, braken er in het hele land rellen uit, waarbij zo’n 2.000 mensen om het leven kwamen.

Veiligheidspersoneel staat bij een moskee in de stad Bangalore. In het hele land zijn politie en paramilitairen paraat om mogelijke protesten te onderdrukken.Beeld EPA

De vijf rechters van het Hooggerechtshof bogen zich over de vraag aan wie het stuk land toebehoort. Aan de ene kant staan de hindoes die geloven dat er ooit een tempel heeft gestaan op de plek waar één van hun belangrijkste goden (Ram) zou zijn geboren. Aan de andere kant staan de moslims die stellen dat hun moskee in de 16de eeuw op een stuk braakliggend land is gebouwd, en die vervolgens al generaties lang op deze plek hebben gebeden.

De rechters oordeelden unaniem dat een rapport van ASI, het archeologisch instituut van India, voldoende bewijst dat zich onder de verwoeste Babri moskee resten bevinden van een gebouw dat ‘niet islamitisch’ is. Er mag van hen weer een tempel voor Ram worden gebouwd. Moslims krijgen elders in de stad ‘een prominente’ plek toegewezen voor een nieuwe moskee.

Gejuich en vuurwerk

Ondanks waarschuwingen van de autoriteiten om de uitspraak niet te vieren, werd het vonnis door hindoes met gejuich en vuurwerk verwelkomd. Moslimvertegenwoordigers noemen de uitspraak ‘oneerlijk’ en overwegen om het vonnis aan te vechten. De Indiase premier Modi riep via Twitter op tot kalmte. ‘Deze uitspraak moet door niemand worden gezien als een zege of een nederlaag. Moge vrede en harmonie overwinnen.’

Een man juicht bij het Hooggerechtshof in New Delhi nadat de rechters geoordeeld hebben dat er een tempel mag worden gebouwd op een omstreden stuk grond in Ayodhya.Beeld EPA

Toch is deze uitspraak een grote overwinning voor Modi en zijn hindoe-nationalistische partij, de BJP. Het was één van de kopstukken van de BJP, de latere minister van Binnenlandse Zaken L.K. Advani, die in 1992 een mars naar Ayodhya leidde. Tienduizenden ‘kar sevaks’, hindoestrijders, trokken met hem naar het terrein waar toen nog de Babrimoskee stond. Politici zweepten de met koevoeten en pikhouwelen bewapende meute op, waarna zij de bewakers van de moskee overvielen, en het complex sloopten. De bouw van een hindoetempel op deze grond, heeft sindsdien altijd op de agenda van de BJP gestaan.

Sinds 2014 is Modi aan de macht (hij werd dit voorjaar herkozen) en onder zijn beleid keert India zich steeds meer af van haar seculiere wortels, en omarmt nadrukkelijk haar hindoe-identiteit – tot grote frustratie en angst van de 200 miljoen moslims die in het land wonen. De islamitische geschiedenis van het land wordt uit de schoolboeken geschrapt en hindoeknokploegen vermoorden moslims die ze ervan verdenken koeien te slachten.

LEES VERDER

Voordat pelgrims het tempelterrein in Ayodhya betreden, moeten ze alles afgeven: tassen, telefoons, paspoorten. Als voetbalsupporters worden ze daarna, meervoudig gefouilleerd, een kooiconstructie ingeleid, die zich als een slang over het terrein slingert, bewaakt door hordes brutale makaken en soldaten met het geweer in de aanslag. ‘Een moskee kun je overal bouwen, maar die tempel alleen hier’, hoort verslaggever Ben van Raaij.

De Indiase premier Narendra Modi kan na de verkiezingen met volle kracht vooruit om zijn droom van een Nieuw India te realiseren. Een land voor hindoes, de rest houdt zijn hart vast.

Meer over