Rel barst los in Spanje door fors hogere tarieven UMTS

De vier Spaanse telecombedrijven die in maart een Spaanse licentie verkregen, dreigen naar de rechter te stappen. De Spaanse overheid heeft plotseling besloten het tarief voor het gebruik van de UMTS-vergunning te verhogen van 13 miljoen naar 390 miljoen gulden per jaar....

Van onze verslaggever

Spanje heeft bij de UMTS-verkoop gekozen voor een 'schoonheidswedstrijd' die met een totaalbedrag van 1,3 miljard gulden weinig opbracht. Nadat de Britten 85 miljard gulden en de Duitsers 111 miljard voor hun UMTS-frequenties hadden gekregen, werden de Spanjaarden ontevreden. Zelfs de Nederlandse overheid haalde, ondanks een verkeerd veiling-ontwerp, nog 5,9 miljard gulden op.

Het Spaanse ministerie van Wetenschap en Technologie heeft nu zeven maanden na de veiling de jaartarieven omhoog gegooid. 'De overheid heeft de tarieven verhoogd omdat de Duitse en Britse veilingen bewijzen dat de marktwaarde van de frequenties aanzienlijk is gestegen', verklaarde een woordvoerder van het ministerie vrijdag in de Britse zakenkrant Financial Times.

De vier winnaars van de Spaanse schoonheidswedstrijd hebben woedend gereageerd en noemen de maatregel 'onrechtvaardig, willekeurig en exorbitant'. Gesteund door hun moeders willen de drie Spaanse mobiele operators Telefónica, Airtel (Vodafone en British Telecom), Amena (Telecom Italia) en nieuwkomer Xfera (Vivendi en Sonera) naar de rechter stappen.

Ook in Rome is het UMTS-tumult nog in volle gang. Vrijdag verklaarden juristen tegen persbureau Bloomberg dat het juridisch niet te verdedigen is dat de Italiaanse regering de 4,5 miljard gulden inschrijfgeld van telecombedrijf Blu heeft gehouden. Maandag eindigde de Italiaanse veiling na drie dagen veilen op een teleurstellend eindbedrag van 27 miljard gulden. Telecombedrijf Blu gooide de handdoek in de ring nadat partner British Telecom met onvoldoende geld over de brug kwam. De Italiaanse overheid besloot het inschrijfgeld niet aan Blu terug te geven. Rome verdenkt het bedrijf ervan met zijn tegenspelers in de veiling te hebben samengespannen. De Italiaanse kartelwaakhond heeft vrijdag besloten de zaak te onderzoeken.

De Poolse UMTS-veiling gaat evenmin over rozen. Het Netia-consortium, gecontroleerd door het Zweedse telecombedrijf Telia, heeft donderdag opgegeven in de strijd om de vijf Poolse licenties. Volgens Netia zijn de Poolse veilingregels onduidelijk en de prijzen te hoog. Polen rekent op 8,8 miljard gulden totaal. Het uitstappen van Netia maakt de kans klein dat dit bedrag wordt gehaald.

Meer over