Rekeningen sexbaron geblokkeerd: Onderzoek Belgische justitie naar Zeeuwse zakenman Cok

De Belgische justitie heeft verschillende bankrekeningen van de Zeeuwse zakenman Gerard Cok geblokkeerd in verband met een onderzoek naar witwaspraktijken en belastingfraude....

Van onze correspondent

BRUSSEL

In november vorig jaar deed justitie onder de codenaam Apollo invallen in 95 sex-shops in heel België. In Antwerpen moesten zes zaken hun deuren sluiten. Volgens de Gazet van Antwerpen behoort ten minste één seks-shop tot het imperium van Cok. Bij de actie werd ook de woning van Cok doorzocht.

Het Belgische onderzoek naar witwaspraktijken in de seksindustrie staat niet op zichzelf. Ook in Nederland vinden onderzoeken plaats. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) deed een halfjaar geleden onder meer invallen op verscheidene adressen van het porno-imperium van 'Dikke Charles' Geerts. Cok en Geerts worden beschouwd als zakenpartners.

Gerard Cok heeft in korte tijd een dubieuze naam opgebouwd in België. Vooral zijn plannen om in het Antwerpse Schipperskwartier een eroscentrum te bouwen, stuitten op een muur van wantrouwen. De Antwerpse schepen (wethouder) Patsy Sörensen organiseerde het verzet tegen Coks project. Volgens haar haalde Antwerpen daarmee de 'internationale georganiseerde misdaad' in huis.

Cok en zijn media-adviseur Hans Knoop spanden een kort geding aan om schepen Sörensen de mond te snoeren, maar verloren. Vervolgens trok de Zeeuwse sexbaron zijn plannen voor een eroscentrum in. Hij wil op de lokatie aan de Oude Mansstraat nu een parkeergarage bouwen.

Maar ook dat plan stuit op wantrouwen en verzet. Sörensen vreest dat Cok van de parking een 'drive-in-eroscentrum' wil maken. Boven de parkeergarage zijn appartementen gepland.

Meer over