nieuws

Reizen naar Barcelona ontraden, geen negatief advies

Twee mannen doen alsof ze schaken op straat in Barcelona. Beeld EPA
Twee mannen doen alsof ze schaken op straat in Barcelona.Beeld EPA

Vanwege de talrijke confrontaties tussen betogers en de politie raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken reizigers aan sommige plekken in grote Catalaanse steden te mijden. Het ministerie geeft geen aanwijzingen voor specifieke locaties, maar adviseert burgers in Catalonië het nieuws te volgen. Van een negatief reisadvies naar Barcelona was vrijdagmiddag geen sprake.

Reiskoepelorganisatie ANVR geeft zelf geen reisadviezen en verwijst naar het ministerie. Reizigers die naar Barcelona vertrekken, kunnen geen gebruik maken van een annuleringsverzekering, zolang er geen negatief advies geldt. ‘Het staat reizigers natuurlijk vrij hun reis te cancelen, maar als je bij wijze van spreken morgen vertrekt, zal een annuleringsverzekering 100 procent van de kosten in rekening brengen’, aldus een woordvoerder. ANVR adviseert de app van het ministerie te downloaden, de adviezen te volgen en de ontwikkelingen in de gaten te houden.

Als de situatie in Catalonië verslechtert en individuele touroperators denken dat ze de reis niet langer kunnen uitvoeren zoals beschreven in de brochure, is het mogelijk dat een reis wordt geannuleerd. Reizigers worden dan op de hoogte gesteld. ‘Maar door de bank genomen vertrekken de meeste Nederlanders op eigen houtje naar Barcelona en boeken ze zelf een ticket en hotel. Meestal is voor deze stad geen sprake van georganiseerde groepsreizen’, aldus de woordvoerder.

Het centrum van de stad was donderdagavond nauwelijks toegankelijk voor toeristen. Vrijdagmiddag werd de Sagrada Familia afgesloten voor het publiek, omdat aan het eind van de middag een massale bijeenkomst van separatisten stond gepland. Veel winkels zijn gesloten en de Spaanse voetbalbond heeft de wedstrijd Barcelona - Real Madrid die op 26 oktober gespeeld zou worden tot nader order uitgesteld.

De stad is vrijdag ook slecht bereikbaar per auto, doordat diverse autosnelwegen waren geblokkeerd door demonstranten. Zo was de A7 van Spanje naar Frankrijk afgesloten omdat er spijkers op het wegdek waren gegooid. Ook de A2 ten westen van Barcelona was geblokkeerd door betogers.

Meer over