Reisje Pyongyang kan nog

Toeristen worden in Noord-Korea nog altijd met open armen ontvangen, oorlogsdreigementen of niet. 'Het loopt meestal met een sisser af.'

AMSTERDAM - Noord-Korea maakt zich op voor een 'all-people final battle' tegen de Amerikaanse imperialisten, meldde het Noord-Koreaanse persbureau donderdag, maar tegelijkertijd loodste Nick Bonner met gemak acht Amerikaanse toeristen door de douane op het vliegveld van Pyongyang, voor een mooie reis door het prachtige land.

Amerikaans of niet, dreigende oorlog of niet, nog steeds worden buitenlanders met alle egards ontvangen, zegt Bonner, 'wat dat betreft is het pretty much as usual'.

Nick Bonner komt in Noord-Korea sinds 1993; hij was de eerste die reizen voor toeristen naar het land organiseerde en zijn bedrijf Koryo Tours is marktleider. Zelf pendelt hij tussen Peking en Pyongyang.

Tot dusver zag hij niets verontrustends in het land, dat het middelpunt is van een internationale crisis en onversaagd met oorlog dreigt. 'Dit weekend zag ik twee gecamoufleerde voertuigen, dat was alles. Het is er veilig, ook voor Amerikanen en geloof me: het laatste dat ze in Noord-Korea willen is dat hun toeristen iets overkomt. Want die brengen geld binnen.'

Alles is dubbel in Noord-Korea en niets telt er op. Ondanks de crisis krijgen buitenlandse toeristen de laatste maanden steeds meer vrijheid in het meest gesloten land ter wereld.

Ze mogen bijvoorbeeld hun mobiele telefoons meenemen, die eerder nog op het vliegveld werden ingenomen en daar werden bewaard in een zakje van zwart velours. Ze kunnen er bellen met een Noord-Koreaanse simcard. Reisorganisaties krijgen toegang tot gebieden die lang afgesloten waren, zoals de industriesteden Hoeryong en Chongjin in het noordenoosten en de industriële zone van Rason.

De Nederlandse reisorganisatie Your Planet Travel is er zelfs in geslaagd voor deze zomer lokaal een vliegtuigje te charteren om naar Hamhung te reizen, de tweede stad van het land. Die wordt nog nauwelijks door buitenlanders bezocht en drijft op chemische industrie. 'Het is geen enkel probleem om in het land te reizen', zegt Leonieke Glasbergen van Your Planet.

Ze heeft geregeld contact met haar Noord-Koreaanse reisbegeleiders, 'en die blijven zeggen: stuur alsjeblieft meer groepen toeristen, want er zijn afzeggingen vanwege de situatie en dat is helemaal niet nodig'.

Ze bereidt een groepsreis voor in juli, met als hoogtepunt de viering van de zestigste verjaardag van de wapenstilstand met Zuid-Korea. Dat die wapenstilstand is opgezegd, doet er niet toe: het zal een echte feestdag worden, met bloemen en parades en een vrolijke vrije dag in het volkspark van Pyong-yang. 'Zo gaat dat in Noord-Korea.'

'Wel spannend nu'

Toch maakt ze zich zorgen, vooral omdat Amerika zo resoluut is en de druk op het land blijft opvoeren. 'Het is wel een beetje spannend nu. Niemand wil oorlog. Niemand heeft daar belang bij. Een oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea is feitelijk een oorlog tussen China en Amerika. In het verleden hebben we ook dit soort schermutselingen gezien; voor Noord-Korea is het een onderhandelingstactiek om bijvoorbeeld meer voedselhulp te krijgen. Dat liep meestal met een sisser af. Ik ga er maar vanuit dat het dit keer ook zo gaat.'

Toeristen krijgen Noord-Korea doorgaans te zien zoals het regime wil dat ze het zien. Begeleid door staatsgidsen gaat het langs monumenten en musea van soms megalomane proporties, langs collectieve boerderijen en kleuterscholen. Onderweg in een busje over brede, nauwelijks gebruikte asfaltwegen is er af en toe een glimp te zien van het echte leven.

Buitenlandse Zaken geeft geen negatief reisadvies voor het land. Er zijn 'geen concrete aanwijzingen van een verhoogd veiligheidsrisico voor Noord-Korea'. Wel wordt waakzaamheid geadviseerd, vanwege mogelijke tropische stormen en tyfoons.

Ook in dit geval, zegt Nick Bonner, is de politieke werkelijkheid een andere dan de werkelijke werkelijkheid. Dat was zo tijdens de crises van 1993 en 2004, zegt hij, en dat is nu zo.'Het is hogere politiek, waar de straat geen deel aan heeft. De mensen leven in Noord-Korea gewoon hun leven. Mijn vrienden daar verwachten dat het ook dit keer wel zal kalmeren.'

undefined

Meer over