Reisbureau De mooiste plekken van Duitsland: ‘Ga er wandelen en vergeet de rest’

Het Reisbureau van volkskrantreizen.nl verzamelt geheimtips. Deze week: Duitsland. De Rotweinwanderweg, sprookjesachtige kastelen en busladingen luidruchtige Engelsen en bejaarden...

De ANWB voorspelde vorige week dat we in 2008 2,9 miljoen vakanties zullen boeken naar onze oosterburen. Duitsland is populair als bestemming voor een stedentrippers, maar de natuurliefhebbers laten zich evenmin onbetuigd: velen gaan er fietsen en wandelen. Begrijpelijk als je de aanbevelingen van de reizigers op volkskrantreizen.nl leest.

En dat allemaal zo lekker dichtbij. Op een steenworp afstand ligt het Ahrdal, waar de Rotweinwanderweg geweldig is, aldus Jan10. ‘Heuvel op, heuvel af, door leuke, ietwat sullige dorpjes waar alleen schnitzels op het menu staan.’ Ook Duitslandaanbidder vanderzee gaat graag naar deze streek: om te wandelen langs wijnvelden en steile rotswanden, en om romantische dorpjes als Bad Neuenahr, Ahrweiler, Walperzheim en Dernau te bezoeken.

Voor Hermann is de Harz in het midden van Duitsland, slechts 500 kilometer vanaf Utrecht, het helemaal. ‘Bossen, weiden, beekjes, stuwmeren, kastelen en natuurlijk de stoomtreinen.’ Ben Mulder adviseert: ‘Je vindt er ook het Bodetal, de mini-Grand Canyon van Duitsland. Ga er wandelen en vergeet de rest.’

Joop van Reeken is dol op de Rijn tussen Bonn en Mainz. Als kind al was hij erg onder de indruk van de sprookjesachtige kastelen en weidse panorama’s. ‘Een mooi traject ook om te fietsen. En je moet het beslist eens vanuit de trein hebben gezien. Een nadeel is dat de gemiddelde leeftijd van de toeristen ver boven de vijftig ligt: busladingen luidruchtige Engelsen en bejaarden.’

Wat oostelijker in Duitsland tipt Edward van Veen het Weserbergland: ‘Een heel lief cultuurlandschap, met ‘s zomers duizend kleuren groen en in de herfst duizend kleuren bruin.’

In het uiterste noorden bij Denemarken is Arthur ter Avest enthousiast over Angeln, de streek tussen het Oostzeefjord Schlei en de Oostzee. ‘De stadjes Kappeln en Schleswig hebben een aantrekkelijke uitstraling, Flensburg, de oude rumhaven heeft fantastische hofjes’, schrijft hij.

Ook het voormalige Oost-Duitsland is populair. Het eiland Usedom, in de Oostzee vlakbij de Poolse grens, is volgens Lex uit Hamburg de zonnigste plek van Duitsland. ‘Schitterende natuur. Heerlijk om te wandelen. Van Bansin via Heringsdorf en Ahlbeck loop je over de acht kilometer lange boulevard.’ Verderop begint het bos.

Aanrader rond Berlijn is het Spreewald. Of het Schorfheide Chorin-Merengebied met diepgelegen blauwgroene meertjes in loofwouden, schrijft Robert.

Herman Meijerink raadt het gebied langs de Oostzee aan van Lübeck tot Rostock en van Stralsund-Greifswald tot Anklam. In Stralsund, een oude Hanzestad, vind je volgens Robert ‘prachtig gerenoveerde vergane glorie van een oude Duitse badplaats’. Hier ‘(nog) geen grote hotelblokken die je zicht belemmeren’. Henk Algra is het met hem eens. Hij huurde er vorig jaar een appartement in een oud pakhuis. Hij vond het ‘Deventer aan de Oostzee’. En: ‘Een heerlijke fietsomgeving en nog betaalbaar ook.’ Hij was verkocht en besloot bij hoge uitzondering nog een keer naar dezelfde plek terug te gaan.

Nog meer inspiratie nodig? Zie tips op Volkskrantreizen.nl/duitsland.

Marian Holthuis

Meer over