Cijfers bij het nieuws

Reisadvies voor bijna hele EU nu geel, Duitsland ontkomt aan aanscherping en nieuwe maatregelen

De belangrijkste coronacijfers van donderdag: wegens oplopende besmettingen heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken weer een aantal reisadviezen aangescherpt. Hierdoor blijven in de EU nog maar zeven groene landen over, waaronder Duitsland. Maar ook dat land ontkomt niet aan een heropleving van het virus.

‘Reizigers, laat u alstublieft testen’: een waarschuwingsbord gericht aan Duitse vakantievierders bij de Duits-Deense grens. Beeld Robert Seeberg/dpa
‘Reizigers, laat u alstublieft testen’: een waarschuwingsbord gericht aan Duitse vakantievierders bij de Duits-Deense grens.Beeld Robert Seeberg/dpa

Meer EU-landen kleuren geel, nog maar zeven groene lidstaten over

Bijna alle landen in de Europese Unie hebben inmiddels een geel reisadvies. Vanaf vrijdag geldt ook voor Kroatië, Oostenrijk, Slovenië en Zweden niet langer de kleurcode groen (‘geen bijzondere risico’s’), maar geel (‘vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Slechts zeven lidstaten, waaronder Duitsland en Tsjechië, zijn nog groen. Reizigers van 12 jaar en ouder die terugkeren uit een geel gebied, moeten een coronabewijs kunnen overleggen.

Het nieuwe advies geldt voor alle landen in hun geheel. In Kroatië droeg de kustregio Jadranska Hrvatska sinds vorige week al een geel stempel, maar nu kleurt ook het noorden van het land geel. In de vier lidstaten zijn de besmettingscijfers afgelopen weken gestaag opgelopen, maar alleen in Slovenië tot een hoger niveau dan in Nederland.

Na de laatste aanpassingen blijft er maar een handjevol groene landen over, gelegen in Centraal- en Oost-Europa. Duitsland behoort ook tot dit rijtje, hoewel het over de afgelopen week meer besmettingen meldt dan Kroatië en Zweden.

Duitsland passeert grens voor maatregelen, die door regering wordt geschrapt

Net als de meeste Europese landen ontkomt ook Duitsland niet aan een heropleving van het virus. De besmettingscijfers zijn weliswaar veel lager dan bij eerdere uitbraken, maar de 78 besmettingen per 100 duizend inwoners die Duitsland afgelopen week meldde, ligt hoger dan de grenswaarde van 50 die werd gehanteerd voor maatregelen.

Het passeren van deze grens heeft desondanks geen consequenties, omdat de regering de coronaregels wil loskoppelen van het aantal besmettingen. Nu bijna 60 procent van de Duitsers tweemaal is gevaccineerd, zijn ziekenhuisopnamen een betere maatstaf, aldus gezondheidsminister Jens Spahn deze week. Die opnamen zijn vooralsnog laag, zodat extra maatregelen uitblijven. Dit komt vooral goed uit voor Duitsers in het westen, waar de besmettingsgraad het hoogst is.

Meer over