Reijtenbagh beleende kunst ook bij ABN Amro

ABN Amro mengt zich in de dans om de miljoenen van de in financiële problemen geraakte speculant en kunsthandelaar Louis Reijtenbagh. De bank spant vrijdag een kort geding aan tegen de miljonair, met als inzet diens kunstcollectie. Volgens ABN Amro dient die als onderpand voor een miljoenenlening.

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

ABN Amro is niet de enige die aanspraak maakt op de collectie van Reijtenbagh, waarin onder meer werken van Manet, Picasso en Giacometti zitten. Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse bank JPMorgan Chase deze kunstwerken heeft opgeëist, omdat Reijtenbagh een lening van 50 miljoen dollar niet aflost. De kunstwerken waren ook voor deze lening het onderpand.

Daarnaast is het Rijksmuseum in Amsterdam erbij betrokken. Het museum kocht vorig jaar het doek De bocht van de Herengracht van de 17de-eeuwse schilder Gerrit Berckheyde van Reijtenbagh. Het schilderij, dat momenteel in de Verenigde Staten wordt tentoongesteld, is door JPMorgan gevorderd.

ABN Amro raakte op de hoogte van de claim van de Amerikanen naar aanleiding van berichten hierover in de Volkskrant. ABN Amro wil met het kort geding van vrijdag aantonen dat zij oudere aanspraken heeft op de kunstwerken van Reijtenbagh dan JPMorgan Chase, waar de kunstwerken in 2006 in onderpand werden gegeven.

Mocht de miljonair in betalingsproblemen komen bij de Nederlandse bank, dan zou ABN Amro de werken mogen verkopen, en niet de Amerikanen.

Kunstwerken worden vaker gebruikt als onderpand voor leningen. De constructie die Reijten-bagh toepaste, waarbij hij dezelfde schilderijen en beelden tweemaal beleende, is echter zeer ongebruikelijk. Reijtenbagh heeft behalve eerdergenoemde banken ook de Belgische fiscus en Credit Suisse achter zich aan.

Meer over