NieuwsVerkiezing sportploeg van het jaar

Reglement aangepast: wereldkampioenen handbal alsnog in de race voor ‘sportploeg van het jaar’

De Nederlandse handbalploeg, de kersverse wereldkampioen, is maandag alsnog toegelaten tot de verkiezing sportploeg van het jaar die woensdag in Amsterdam wordt gehouden. Organisator sportkoepel NOCNSF besloot een uitzondering te maken op de regel dat evenementen uit december niet kunnen meetellen in de weging van topprestaties van het lopende kalenderjaar.

De Nederlandse handbalsters vieren hun overwinning op het WK handbal in Japan. Beeld ANP
De Nederlandse handbalsters vieren hun overwinning op het WK handbal in Japan.Beeld ANP

Tot nu toe waren het nationale vrouwenvoetbalelftal, de vicewereldkampioen van Frankrijk 2019, voetballandskampioen Ajax, de wereldkampioenen roeien van de dubbelvier en de gouden baansprinters van het wielrennen aangewezen als de vier kandidaten voor de eretitel. Die rij van kandidaten wordt nu uitgebreid met de handbalploeg.

Algemeen directeur Gerard Dielessen van NOCNSF werd maandag gevraagd inbreuk te doen op de al jaren geldende afspraken. Na overleg met de jury, onder leiding van oud-volleybalkampioen Bas van de Goor, werd besloten de juridische beslissing te nemen de competitiedatum met zestien dagen te verlengen. Bij de nieuwe beoordeling, tot 16 december, vielen de zeilwereldkampioenen Duetz en Bekkering buiten de voorkeur.

Wel werd, met termen als ‘uniek’, besloten de gouden handbalsters alsnog toe te laten tot de verkiezing van woensdag, die ook over de sportman en sportvrouw van het jaar beslist. Op die avond worden de winnaars, na stemmen van de vakjury en de erkende topsporters, gehuldigd in een rechtstreekse tv-uitzending vanuit Afas Live in Amsterdam.

Vier jaar geleden werden de Nederlandse handbalsters vicewereldkampioen in Denemarken. Die toen uiterst bijzondere verrichting – handbal was tot dan een internationale middenmoter – werd niet toegelaten tot de competitie 2015, maar doorgeschoven naar jaargang 2016. Toen eindigde de Nederlandse handbalploeg achter het roeiduo Paulis en Head dat in de zomer van dat jaar olympisch kampioen was geworden.

Dielessen sprak maandag bij zijn toelichting over het aanpassen van het reglement van het ‘verwateren’ van de verrichting van de handbalsters als die pas zou meetellen aan het einde van het olympische jaar 2020. ‘Dit is uniek. Het is niet eerder zo gedaan’, aldus de directeur, die sprak van ‘redelijkheid en billijkheid’ om de imponerende handbalsters alsnog te laten meedingen naar de ereprijs van 2019.

Meer over de Nederlandse handbalsters

Eindelijk de verdiende erkenning voor de handbalsters
Het was jarenlang steeds net niet, maar nu zijn de Nederlandse handbalsters dan toch wereldkampioen. De Handbal Academie, opgezet in 2006 met behulp van welwillende ouders, werpt haar vruchten af.

Wereldkampioen aan de hand van drie uitzonderlijke talenten
De Nederlandse handbalsters hebben voor het eerst de wereltitel veroverd. De hoofdrol was ook in de finale weggelegd voor de uitblinkers van het toernooi: Estavana Polman. Lois Abbingh en Tess Wester.

Meer over