Regisseur Simons winnaar prijs Cultuurfonds

AMSTERDAM - De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar theaterregisseur Johan Simons. De oeuvreprijs wordt jaarlijks door het fonds toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland. Aan de prijs is een bedrag van 150 duizend euro verbonden.

Johan Simons krijgt de Cultuurfonds Prijs vanwege zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in binnen- en buitenland. Hij is een van de toonaangevendste theaterregisseurs. Door steeds nieuwe acteurs en regisseurs te begeleiden, levert hij tevens een onmiskenbare bijdrage aan de ontwikkeling van talentvolle theatermakers, zo motiveert het fonds de toekenning van de prijs.

Simons (67) is nu intendant van de Münchner Kammerspiele in München. Daarvoor leidde hij theatergroep Hollandia (opgericht in 1985), Het Zuidelijk Toneel en NTGent. In 2015 keert hij terug naar het Gentse stadsgezelschap en gaat hij ook de RuhrTriennale in Duitsland leiden. Zijn laatste regie die in Nederland te zien was, is Dantons Dood van Georg Büchner, dat onlangs te zien was bij Toneelgroep Amsterdam. Simons werkte veel samen met acteurs als Pierre Bokma, Jeroen Willems en Elsie de Brauw, die ook zijn echtgenote is.

Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurprijs waren onder anderen Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

undefined

Meer over