Regisseur in de clinch met Festspiele

NELL WESTERLAKEN

AMSTERDAM - De Duitse regisseur Frank Castorf is woedend op de leiding van de Bayreuther Festspiele. Hij vergeleek de sfeer rondom de festivalleiding met het benauwende culturele klimaat ten tijde van de DDR. Zonder overleg zou een lid van de cast zijn gewisseld in een door Castorf geregisseerde opera.

Ook zouden pogingen zijn gedaan een poster van de rechtsnationalistische partij NPD weg te halen uit het decor. Castorf overweegt naar de rechter te stappen vanwege deze ingrepen van Katharina Wagner en Eva Wagner-Pasquier, achterkleindochters van de componist. Sinds 2009 vormen de halfzusters de directie van het jaarlijkse Wagner-evenement in het Zuid-Duitse Bayreuth, het stadje waar Wagner heeft gewoond en is begraven. De Festspiele, waarvan geen editie voorbij gaat zonder relletje, beginnen vandaag.

Tijdens de editie van 2013 maakte Castorf, intendant bij het Berlijnse theater Volksbühne, een nieuwe enscenering voor Wagners operacyclus Der Ring des Nibelungen. Hij liet deze enscenering voor de jubileumopera ter ere van Wagners 200ste geboortedag spelen in onder meer Azerbeidzjan en op metrostation Berlin Alexanderplatz. In tegenstelling tot de zangers en de andere musici werd de regisseur door het publiek onthaald met boegeroep op orkaansterkte .

In een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel vertelt Castorf dat de basbariton Martin Winkler dit jaar zonder overleg was vervangen door de Kazachstaanse zanger Oleg Bryjak. Castorf kreeg de vervanging naar eigen zeggen via via te horen, terwijl hij al aan het repeteren was met Winkler.

Ook bemoeide de leiding zich met de decors, die normaal gesproken zo'n vijf jaar meegaan. De regisseur, die tot de val van de Muur in 1989 werkzaam was in Oost-Duitsland, zei de 'angst en behoedzaamheid' in Bayreuth te herkennen uit de DDR-tijd. 'De controlewaan is bijzonder duidelijk.'

undefined

Meer over