Regioritis

Elke provincie heeft zo z'n eigen magazine. Trotsbladen noemt de Bldndktr ze.

DOOR ROB VAN VUURE

Rond 1520 stormden vierduizend Friezen de provincie Holland binnen, het gebied tussen Alkmaar en Enkhuizen. Ze werden verjaagd en kwamen weer terug, steeds over het water bij Enkhuizen. Zo ontstond uiteindelijk West-Friesland. In vijfhonderd jaar is er weinig veranderd: de regio-glossy Noorderland (Friesland, Groningen) verovert nu de kop van Noord-Holland. Niet stormenderhand, een beetje sneaky, deze keer een reportage over de bootreis naar schilderachtig Enkhuizen. West-Friesland heeft geen eigen glossy, dus gat in de markt, dus expansiemogelijkheden voor de Noorderlingen. Alkmaar en omstreken moeten het doen met het obligate blad Hier. Hier? 'Hier in West-Friesland: kunst, cultuur, lifestyle'. Met deze maand, zoals tachtig andere periodieken: Boekenweek, een interview met Kees van Kooten.

Dan Zeeland. Zeeland doet niet moeilijk, de glossy over de provincie heet gewoon Zeeland. Wel met de toevoeging: 'glossy lifestyle magazine voor levensgenieters'. Met een klein typografisch verschil tussen de lettergrepen Zee en Land. Qua zee: Zeeuwse oesters of Oosterscheldekreeft, betaalbare luxe. Qua land: chic fietsen op weg naar een galerie. En besef: het schitterende wereldberoemde Burj Al Arab-hotel in Dubai is gebouwd met glas en lijm uit onze provincie.

Trots!

De Betuwe zegt ook waar het op staat: Betuwe Magazine. Punt uit, pluk me. De streekglossy Naober kan maar uit één stukje Nederland komen: Overijssel, Drenthe, kijk daar ligt Duitsland.

Zo veel regio's, zo veel bladen? Ja. Hoe ingewikkelder de grote boze buitenwereld, ook online, hoe sterker het regioprintgevoel. En steeds mooiere bladen. Mooiere foto's, betere verhalen, leukere rubrieken. Bewezen bladenmakerstechnieken veroveren de laatste jaren ook landelijk Nederland. Ze klimmen over damhekken, ze roeien door polderslootjes, ze flierefluiten in hooibergen en laten hun sporen na. Hoera! De glossy Applaus, met trots in de naamgeving, over het goede leven in Gelderland. De glossy Chapeau, 'magazine over het goede leven in Limburg', maar liefst 150 pagina's, ja ja ook eentje met André Rieu. Veel gastronomie, maar dat kun je nauwelijks regio noemen. Zeeland, Limburg en Brabant zijn culinaire sterrenprovincies.

Hé Brabant? Natuurlijk: de glossy Brabeau. Brabant, bravo, braveau, brabeau. Brabeau, 'het meest Brabantste tijdschrift'. En niet 100%NL maar zoals bij het logo staat: 100%NB. De Brabeau MuseumGids (49 tips!). De Brabeau Streekproducten Gids (49 tips!). Brabeau: hoe trots kunnen honderd velletjes papier zijn? Van Brabanders voor Brabanders. De schrijver Kluun groeide op in Tilburg en schrijft er over. Toneelschrijfster Maria Goos komt uit Breda. 'Als ik iemand Brabants hoor praten, word ik blij.' Couturier Addy van den Krommenacker woonde in Uden en dat mogen we weten. En voor de volledigheid: Van Gogh kwam uit Zundert, prinses Juliana danste de polonaise in Ulvenhout.

Trots!

In de Brabeau van nu een reportage over het Brabants boerenfokske. Een gewild hondenras. Kenmerken: vriendelijk, gezellig, authentiek, zeer trouw aan het erf.

Boerenfokske Brabeau.

undefined

Meer over