Update

Regiobestuur Catalonië stemt voor onafhankelijkheid

Het parlement van de Spaanse regio Catalonië heeft maandag in meerderheid gestemd voor een resolutie waarmee de regio een begin maakt met de afscheiding van Spanje. Twee partijen die voorstanders zijn van onafhankelijkheid voor Catalonië dienden eind oktober in het regionale parlement een motie in voor de formele start van afscheiding van Spanje.

Aanhangers van de Catalaanse separatisten afgelopen september na de verkiezingen. Beeld ap
Aanhangers van de Catalaanse separatisten afgelopen september na de verkiezingen.Beeld ap

De partijen, de nationalistische Junts pel Sí (Samen voor Ja) en de kleine ultralinkse CUP (Kandidatuur Volkseenheid), hebben samen een krappe meerderheid. Ze willen binnen anderhalf jaar een overgang naar een onafhankelijke republiek. Van de 135 parlementsleden stemden er 72 voor.

De tekst is officieel geen onafhankelijkheidsverklaring, maar 'een routekaart naar onafhankelijkheid'. De tegenstanders van Junts pel Sí en de CUP beschuldigen de separatisten ervan enorme economische risico's te nemen terwijl ze in september geen meerderheid kregen van de kiezers. Junts pel Sí kreeg 39,5 procent en CUP 8,2 procent.

De Spaanse regering is fel tegen het plan gekant. De regering van premier Mariano Rajoy heeft aangekondigd naar het Constitutioneel Hof te stappen als Catalonië het doorzet. Volgens de regering is onafhankelijkheid voor Catalonië onmogelijk, omdat afscheiding indruist tegen de grondwet.

Separatisten winnen. Wat nu?

Voorstanders van onafhankelijkheid haalden in september in Catalonië de absolute meerderheid bij de verkiezingen. Gaat de regio zich nu echt losmaken van Spanje?

'Catalonië maakt zich niet los'

De grondwet staat niet toe dat een regio zich op eigen houtje afscheidt. Bovendien biedt artikel 155 van de grondwet de regering de mogelijkheid in te grijpen in een autonome regio als die zich niet aan de Spaanse wet houdt. Rajoy beklemtoonde dat deze resolutie dan ook geen juridische gevolgen heeft. 'Catalonië maakt zich niet los en er komt geen breuk met Spanje', zegt Rajoy. Om de separatisten te stoppen 'gebruiken we alleen de wet, maar heel de wet'.

Het hoogste hof van Spanje oordeelde donderdag dat de stemming van het regionale parlement in Barcelona over het plan wel doorgang mocht vinden. De Catalaanse filialen van de regerende Volkspartij (PP) en van de sociaaldemocraten van oppositiepartij PSOE hadden het hof gevraagd een stokje te steken voor de stemming.

Meer over